понеділок, 17 вересня 2012 09:44

Болгарія може зруйнувати плани росіян пустити "трубу" в обхід України

Болгарія може зруйнувати плани росіян пустити "трубу" в обхід України
Бойко Борисов: зустріч з Путіним може бути неприємною. Фото: profi-forex.org

Прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов 14 вересня заявив, що країна може відмовитися від планів з будівництва газопроводу South Stream, якщо Росія буде і далі наполягати на вимозі виплатити 1 млрд євро компенсації за скасування російським "Атомбудекспортом" будівництва атомної електростанції в цій країні.

Про це пише "Комерсант-Україна" в публікації "Болгарія поставила на потік".

"Я щиро сподіваюся, що президент Володимир Путін не знає про вимоги відшкодувати мільярд євро. Бо якщо знає, то йому не сподобається наша зустріч 9 листопада в Болгарії", - сказав Борисов.

Під час цієї зустрічі російська сторона розраховує отримати згоду на будівництво газопроводу South Stream. У березні під тиском Євросоюзу, стурбованого тим, що країна, і так вже на 100% залежна від російських постачань газу, буде залежати ще і від російських атомних технологій, Болгарія відмовилася від будівництва АЕС.

Проблеми з будівництвом South Stream загрожують крахом планів Росії скоротити на третину об'єм прокачування газу через українську газотранспортну систему, перенаправивши його в обхідний трубопровід. Газопровід повинен пройти по дну Чорного моря і через територію Болгарії в Грецію, Італію та на Балкани. Відмова Болгарії від участі в проекті робить його фактично нездійсненним. Цей проект використовується як аргумент у переговорах між Росією та Україною щодо створення консорціуму для управління української ГТС, під час яких українська сторона домагається суттєвої знижки на газ.

Все це підвищує шанси України як на переговорах з російською монополією, так і в разі розглядів з нею в Стокгольмському арбітражі, зазначають експерти. Втім, українська влада поки не поспішає скористатися очевидними перевагами, вважаючи за краще лякати "Газпром" довгостроковими планами щодо диверсифікації.

Нагадаємо, якщо болгари і росіяни не домовляться, місце Болгарії в проекті може зайняти Румунія, хоча це підвищить його вартість.

Зараз ви читаєте новину «Болгарія може зруйнувати плани росіян пустити "трубу" в обхід України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути