вівторок, 05 червня 2012 10:22

Болгарія пригрозила відмовитися від "Південного потоку"

Болгарія пригрозила відмовитися від "Південного потоку"
Делян Добрев повідомив, що Софія може не підписати до 15 листопада угоду по будівництву газопроводу South Stream. Фото: novinite.com

У проекту газопроводу South Stream можуть виникнути нові складності. Від нього погрожує відмовитися Болгарія.

Софію не влаштовують запропоновані Росією ставки прокачування і норма рентабельності проекту, навіть за умови, що "Газпром" пообіцяв Болгарії зробити знижку в 11% на газ, пише "Комерсант" в публікації Миколи Марченка й Ольги Мордюшенко "Болгарія притримає "Південний потік" (№ 100 (4885), 05.06.2012).

Якщо сторони не домовляться, місце Болгарії в проекті може зайняти Румунія, хоча це підвищить його вартість.

Вчора глава Міністерства економіки, енергетики і туризму Болгарії Делян Добрев повідомив, що Софія може не підписати до 15 листопада угоду по будівництву газопроводу South Stream з Росії до Європи. Цей термін керівництву "Газпрому" назвав президент Володимир Путін, будівництво газопроводу має початися в грудні.

Болгарія вже відмовилася від реалізації двох великих енергетичних проектів з Росією - з будівництва АЕС "Белене" і нафтопроводу Бургас-Александруполіс.

З приводу South Stream, за словами Добрева, переговори поки тривають, але Болгарія не готова підписати угоду, тому що Росія "висунула нові вимоги до фінансової моделі South Stream, перш ніж погодитися надати знижку на природний газ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міллер розповів, як він хоче уберегти Європу від небезпечної України

Про дисконт на газ для Болгарії в розмірі 11,1% з 1 квітня 2012 Ділян Добрев домовився в середині травня з главою "Газпрому" Олексієм Міллером (в 2011 році ціна становила близько $390 за 1 тис. куб.м).

За словами болгарського чиновника, країна відправила документи на знижку ще два тижні тому. Її передбачалося розраховувати виходячи із середньозваженої ціни поставок газу в республіку з квітня по грудень 2012 року, а отримати її Болгарія повинна була заднім числом.

Зараз ви читаєте новину «Болгарія пригрозила відмовитися від "Південного потоку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути