середа, 19 вересня 2012 10:50

Івченко: газ коштував би $95, якби не "авантюрна" Тимошенко і Янукович

Івченко: газ коштував би $95, якби не "авантюрна" Тимошенко і Янукович
Олексій Івченко: Жодної угоди президент Віктор Ющенко не розривав. Фото: glavcom.ua

Зростання ціни на російський газ з $50 за 1 тис. куб. м, до $450 стала результатом серії порушень міжурядової та міжкорпоративної угод з боку прем'єр-міністрів Юлії Тимошенко та Віктора Януковича.

Про це заявив один із лідерів об'єднання "Наша Україна", екс-глава НАК "Нафтогаз України" Олексій Івченко.

"Жодної угоди президент Віктор Ющенко не розривав. Існувала угода між Кабінетом міністрів України та урядом Російської Федерації, вчинена 2003 року терміном на 10 років. Це базовий засадничий документ, який встановлював прийнятний порядок у українсько-російських відносинах у газовій сфері. Порушення цього документу розпочала українська сторона у характерному стилі авантюризму Юлії Тимошенко", - цитує слова Івченка прес-служба "Нашої України".

Зокрема, він нагадав, як уряд під керівництвом Тимошенко не зміг до 1 липня 2005 року укласти з російським урядом відповідний двосторонній протокол, який би фіксував такі параметри, як закупівельна ціна газу для України на наступний рік, обсяги закупівлі газу та ставка транзиту по території України.

"Це був перший прецедент порушення міжурядового документу, що поставило у складні умови дві державні компанії - "Нафтогаз" і "Газпром", які без такого протоколу не мали права укласти між корпоративну угоду. Суб'єкти господарювання були позбавлені необхідної директиви на подальші дії", - сказав Івченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зміни до Земельного кодексу не передбачають продаж с/г земель іноземцям - експерт

Як тогочасний керівник "Нафтогазу", він нагадав про екстремальні умови компанії, яка була змушена в зв'язку із припиненням поставок російського газу з 1 січня 2006 року застосувати реверсний режим постачання газу по території України - із підземних газових сховищ у західних областях до східних областей та Криму.

Івченко 4 січня 2006 року від імені "Нафтогазу" без урядового протоколу підписав угоду з "Газпромом". Відповідно до тієї домовленості, з 2006 року Україна могла закуповувати газ по $95, при чому таку ціну було зафіксовано на 5 років без можливості перегляду цих умов в односторонньому порядку. Водночас було піднято і ставку за транзит територією України - з $1 до $1,6 за 1 тис. куб м на 100 км.

"Такою ціною і ставкою транзиту ми встановили баланс у бюджеті "Нафтогазу". Ми могли до 1 січня 2012 року купувати газ по 95 доларів", - сказав Івченко.

Далі, за його словами, наступний уряд під керівництвом Януковича знову вдався до порушення міжурядової угоди з Росією і не уклав відповідний протокол до 1 липня 2007 року. При цьому "Нафтогаз" погодився підняти закупівельну ціну до 130 доларів без зміни транзитної ставки. "Нафтогазом" було порушено умови корпоративної угоди, і чому українська сторона на це пішла, не зрозуміло, якщо керуватися економічною логікою. Український монополіст був вправі наполягати на незмінності наших умов і гарантовано виграв би цю суперечку в Стокгольмському арбітражі", - вважає Івченко.

За словами екс-глави "Нафтогазу", протягом наступних років українська урядова позиція не змінювалась, внаслідок чого на 2008 рік нам нав'язали ціну у $180 при незмінній транзитній ставці.

"Безпрецедентне порушення було вчинено 2009 року, коли Тимошенко санкціонує нову міжгосподарську угоду терміном на 10 років, де газ для України коштує рекордні 450 доларів. При цьому передбачені штрафи 300% за недобір газу, тому що українська сторона зобов'язалась купувати газу за неєвропейською формулою ціни у обсягах майже вдвічі більших, ніж складав газовий баланс країни. Ще більш дивно, що такі умови були прийняті в момент економічної кризи, коли споживання газу у економіці скорочувалося", - нагадав Івченко.

"Ми пройшли шлях від ідеальних домовленостей січня 2006 року, які забезпечували баланс у бюджеті національної компанії, доступну ціну для української економіки на середню перспективу до найневигіднішої угоди, прецедентів якій немає за всю історію незалежної України. "Нафтогаз" постав перед загрозою банкрутства, країна ходить в удавці мільярдних штрафів, нам пропонують знижку в обмін на Митний Союз чи інші шматки суверенітету. Ми оплачуємо концепцію "російський газ - це російська політика", і це заклала прем'єр-міністр, яка мала повноваження керувати економічною політикою", - підсумував Івченко.

Зараз ви читаєте новину «Івченко: газ коштував би $95, якби не "авантюрна" Тимошенко і Янукович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

49

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути