Ексклюзиви
пʼятниця, 01 березня 2019 10:10

У Запорізькій області зведуть найбільший в Україні річковий термінал "НІБУЛОНа"

Заплановане на червень 2019 року введення в експлуатацію найбільшого в Україні перевантажувального річкового терміналу компанії "НІБУЛОН" у Тернівці Вільнянського району є одним із найочікуваніших інвестиційних проектів Запорізької області. Про це в ході засідання Ради регіонального розвитку за участі президента України Петра Порошенка, де були представлені ключові інвестпроекти регіону, заявив голова Запорізької облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Компанія "НІБУЛОН" розпочала будівництво терміналу у жовтні 2018 року. Урочистий старт будівництва об'єкта був даний генеральним директором ТОВ СП "НІБУЛОН" Олексієм Вадатурським і Костянтином Брилем в рамках ІІІ Міжнародного форуму Інтеграції та Кооперації "InCoForum 2018" під час прямого включенням з місця закладки – забиття символічної першої палі нового потужного перевантажувального термінала. Об'єкт у с. Тернівка Вільнянського району стане третім підприємством "НІБУЛОНа" на Запоріжжі. Сума інвестицій у будівництво в Тернівці складає $23 млн.

  Пряме включення з будівельного майданчика у с. Тернівка Запорізької області
Пряме включення з будівельного майданчика у с. Тернівка Запорізької області

Відкриваючи засідання Ради регіонального розвитку в Запоріжжі в середу, президент Петро Порошенко підкреслив, що співпраця "НІБУЛОНа" із місцевою владою є прикладом того, як необхідно вибудовувати стосунки із інвесторами, в тому числі іноземними. "Це є ознака кардинальних змін сприйняття інвестора. Його сприймають не як дійну корову, яку треба менше годувати і більше доїти, а сприймають як лакмусовий папірець, чи все добре у нас з інвестиційним кліматом", – відзначив президент.

Він підкреслив, що завдяки "НІБУЛОНу" і його проектам, не лише будуть створюватися додаткові робочі місця на терміналах компанії, але й зростатиме в цілому конкурентоздатність аграрної продукції регіону. Зокрема, додаткові місця і надходження в бюджети отримають об'єднані територіальні громади в сільській місцевості. Глава держави також підкреслив важливість низки реалізованих проектів в рамках соціального партнерства, яка вимірюється десятками мільйонів гривень лише в Запорізькій області.

"Завершення будівництва найбільшого в Україні річкового перевантажного терміналу "НІБУЛОНа" – серед найочікуваніших подій 2019 року в нашій області. Це поліпшить логістику регіону, розвантажить наші дороги та пожвавить економіку. Місцевий бюджет щороку поповниться на рахунок сплачених податків на понад 5 мільйонів гривень", – додав голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль.

  Президент Петро Порошенко підкреслив, що співпраця "НІБУЛОНа" із місцевою владою є прикладом того, як необхідно вибудовувати стосунки із інвесторами
Президент Петро Порошенко підкреслив, що співпраця "НІБУЛОНа" із місцевою владою є прикладом того, як необхідно вибудовувати стосунки із інвесторами

У свою чергу, гендиректор ТОВ СП "НІБУЛОН", Герой України Олексій Вадатурський підкреслив, що Запорізька область є зразком інвестиційної привабливості у частині ставлення депутатів до проектів, які сприяють процвітанню регіону. "Ми за рік від ідеї до провадження реалізували цей інвестиційний проект, я їм дуже дякую за таку підтримку. І сьогодні Запорізька область єдина в Україні, де буде 3 надсучасних перевантажувальних термінали на Дніпрі. А це значить шалені скорочення, близько 4 млрд гривень витрат на автомобільні шляхи. Ми досягли того, аби кожен аграрій в Запорізькій області міг бути учасником зовнішньо-економічної діяльності України", – відзначив Вадатурський.

У ході форуму гендиректор "НІБУЛОНа" провів для присутніх віртуальну екскурсію будівельним майданчиком – завдяки прямому включенню учасники засідання на чолі з президентом переконалися в швидких темпах будівництва, яке ведеться попри погодні умови та холодну пору року. Наразі на будівельному майданчику зводять стіни адміністративного корпусу, їдальні, трансформаторної станції, а також завозять ґрунт та пісок для вирівнювання та планування всієї території, триває будівництво причалів і фундаментів під автомобілерозвантажувач, робочої вежі та підземної перехідної галереї.

За словами Вадатурського, на будівництві буде працювати 1500 будівельників з 70 підрядних організацій практично зі всієї України, замовленнями будуть завантажені 5-6 заводів залізобетонних конструкцій Дніпропетровської та Запорізької областей, адже довжина паль, які буде забито, становить близько 105 км. З об'єкта буде вивезено близько мільйона тонн кубометрів ґрунту.

  Пряме включення з будівельного майданчика у с. Тернівка Запорізької області
Пряме включення з будівельного майданчика у с. Тернівка Запорізької області

Гендиректор "НІБУЛОНа" підкреслив, що завдяки реалізації масштабного інвестиційного проекту із відродження річкових перевезень Дніпром та Південним Бугом, а також завдяки будівництву мережі річкових перевантажувальних терміналів, у які сукупно інвестовано понад $2 млрд, компанія фактично самотужки змогла переформатувати карту аграрної логістики. Адже там, де працюють термінали "НІБУЛОНа", вантажівки із врожаєм долають набагато менші відстані, зменшуючи навантаження на дороги і мости.

Він також нагадав про ключові досягнення компанії за останні 4 роки, зокрема, що "НІБУЛОН" за цей час побудував 35 суден власного флоту, які ходять під українським прапором і виготовлені з українського металу. "Я пишаюсь тим, що у нас на кожне робоче місце в судноплавній компанії є 4 претендента, а всього в черзі 1600 людей. Від нас люди не від'їжджають закордон, навпаки – люди хочуть до нас влаштуватися. На суднобудівному заводі у нас в черзі 9000 людей і ми кожен рік створюємо 400-500 робочих місць. Також ми провели днопоглиблення 134 км Південного Бугу. Це наш конкретний вклад в розвиток інфраструктури України", – відзначив Вадатурський.

"У наших планах перевезти по Дніпру 4 млн тонн вантажів, а це – економія для ремонту автодоріг у розмірі 4 млрд грн. І ми продовжуємо будувати флот. У нас річковим транспортом буде переміщатися 60% вантажів по Україні. Ми на своєму конкретному прикладі показали, що перевезення сільгосппродукції переводимо на річковий транспорт, і таким чином ми розвантажуємо автомобільні дороги", – підкреслює Олексій Вадатурський.

Нагадаємо, що перший підрозділ на території Запорізької області – філію "Кам'янка-Дніпровська" – "НІБУЛОН" побудував ще у 2010 році. У червні 2017 року в присутності прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, представників міжнародних фінансових установ та послів різних країн компанія урочисто ввела в експлуатацію перевантажувальний термінал філії "Хортиця" у с. Біленьке Запорізького району.

Зараз ви читаєте новину «У Запорізькій області зведуть найбільший в Україні річковий термінал "НІБУЛОНа"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути