вівторок, 19 лютого 2019 19:34

У Ляшко назвали перших жертв нововведення Кабміну щодо ФОПів

У Ляшко назвали перших жертв нововведення Кабміну щодо ФОПів
Нововведення Кабміну щодо ФОПів вдарить по ІТ-сектору та сервісним індустріям. Фото: Minfin

Ініціатива уряду з масового переведення ФОП-ів на трудові відносини вдарить по ІТ-сектору та сервісним індустріям.

Таку думку висловив заступник лідера РПЛ з економічної політики, голова комітету ВР з питань промполітики та підприємництва Віктор Галасюк, передає "Апостроф".

"Уряд готується оголосити війну ФОПам. Насправді, урядовці з МВФ давно виношували цю ідею. Але не наважувались ... В першу чергу урядова "ініціатива" вдарить по ІТ-шникам та сервісним індустріям", - написав він у Facebook.

За його словами, $4 млрд ІТ-аутсорсу - це немалий 3% шмат української економіки, який Україна ризикує втратити.

"ІТ-шники використовують механізм ФОП-підрядів для легальної оптимізації податків. Це їх конкурентна перевага, яку уряд хоче забрати, "зробивши рівні умови для всіх". Але такий неоліберальний підхід - повна дурня! Тисячі разів наголошував, однакові умови оподаткування для різних індустрій, галузей, видів діяльності – "прокрустове ложе" для економіки", - наголосив він.

Як пояснив нардеп, у промисловості заробітня платня у собівартості – 10%, у сільському господарстві - 9,3%, тому для них ПДФО та ЄСВ зовсім не критичні - на відміну від ІТ, R&D, BPO та креативних індустрій (дизайн, медіа-продакшн, консалтинг), де фонд оплати праці сягає 60-70% собівартості.

"Вичавити ці "людино-місткі" види діяльності зі "спрощенки" на загальні умови, не запропонувавши співставну альтернативу - значить зробити їх неконкурентними. Білорусь взагалі давно встановила ІТ-шникам в Парку високих технологій спеціальну, значно нижчу за загальну, ставку податку на доходи - 9%. Бо вони конкурують за робочі місця програмістів, а не за кредити МВФ", - зазначив Галасюк.

Голова промислового комітету переконаний – оподаткування, як і регулювання економіки в цілому, не повинно бути нейтральним - однаковим для усіх видів діяльності, для "сировинної економіки" та "економіки інтелекту".

"ІТ-індустрія та креативна економіка загалом заслуговують на легальну стимулюючу модель оподаткування. Щоб а) бути конкурентними в світі і б) не ховатись за ФОПами та не боятись уряду і МВФ. Для цього ми в РПЛ разом з виробниками та експертами напрацьовуємо системну реформу податкової системи. Це буде не "прокрустове ложе", а потужний трамплін для нової української економіки виробництва та інновацій", - підкреслив Галасюк.

Зараз ви читаєте новину «У Ляшко назвали перших жертв нововведення Кабміну щодо ФОПів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути