вівторок, 11 вересня 2018 16:00

Три авторитетні експертизи підтвердили обґрунтованість формули "Роттердам+", справу треба закривати - адвокат Одинець

Три авторитетні експертизи підтвердили обґрунтованість формули "Роттердам+", справу треба закривати - адвокат Одинець
Адвокат Ірина Одинець заявляє, що правоохоронні органи зобов'язані закінчити досудове провадження і прийняти рішення щодо справи "Роттердам+"

Правоохоронні органи зобов'язані закінчити досудове провадження і прийняти рішення щодо справи "Роттердам+".

Про це заявила адвокат Ірина Одинець, яка представляє інтереси екс-членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, а також Національної комісії як юридичної особи.

"Справа рано чи пізно має бути закрита, оскільки має бути прийняте остаточне рішення. Відповідно до чинного кримінально-процесуального кодексу встановлений максимально розумний термін, після сплину якого правоохоронні органи мають закрити це провадження - 15-18 місяців. Через тиждень закінчується термін відколи НАБУ порушило кримінальну справу проти голови та членів НКРЕКП стосовно прийняття так званої формули "Роттердам+". Справа має бути закрита", - каже Одинець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти Європейської асоціації вугілля позитивно оцінили методику Роттердам+

Детективи НАБУ вважають, що формулу прийняли з правопорушеннями, але призупинити дію формули так і не спробували.

"Жодного позову до суду НАБУ не подавало. Досі залишається незрозумілим той факт, чому НАБУ не намагається призупинити дію формули. Бо в інших великих справах, у тих же закупках пального для Міністерства оборони, агентство зверталося до суду. Тут півтора роки розслідують справу, але нічого не скасовують. Можливо вони самі мають сумніви, що формула є не правильною і вірять, що вона економічно обґрунтована", - каже адвокат.

Паралельно з кримінальною справою НАБУ опоненти формули подали позов до суду, вимагаючи її скасування. Опоненти замовили експертизу в Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. За словами адвоката, експерти довели, що формула не завдала збитків державі.

Крім того, минулого тижня НКРЕКП оприлюднила висновок Європейської асоціації вугілля та лігніту - EURACOAL. Їх висновок збігається з висновками КНДІСЕ. Кажуть, що формула є обґрунтованою.

"Можна виділити три головні причини чому справа "Роттердам+" має бути закрита. Перша - існують рішення суддів України, які мають бути обов'язковими до виконання на всій території України. Вони підтверджують, що комісія діяла в межах своїх повноважень і жодного перевищення чи зловживання повноваженнями встановлено не було. Для кримінальної справи це означає відсутність об'єктивної сторони злочину. Друга - висновок EURACOAL. Він на міжнародному рівні підтверджує правильність, доречність та обґрунтованість застосування формули. Тобто, зловживань немає. Третя - експерти КНДІСЕ вважають формулу економічно обґрунтованою. Ані зловживань, ні збитків немає", - підсумувала адвокат.

За її словами, це підтверджує відсутність об'єктивної та суб'єктивної сторін складу злочину. Відсутність хоча б однієї з обов'язкових складових складу злочину веде до відсутності складу всього злочину і до закриття кримінальної справи.

Формулу "Роттердам+" ввели в дію у травні 2016 року. Це методика за якою ціну на паливо формують при виробництві електроенергії теплових електростанцій в Україні. У липні 2016 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що формула неприйнятна. У січні 2017 року міністр енергетики України Ігор Насалик визнав, що формула не зняла проблему диверсифікації поставок енергетичного вугілля. 24 березня 2017 року народний депутат Віктор Чумак звернувся із заявою до НАБУ з приводу "вугільної формули", затвердженої НКРЕКП. На підставі заяви нардепа було відкрито досудове розслідування. В його рамках детективи НАБУ провели обшуки в НКРЕКП. Однак розслідування так і не зрушило з мертвої точки. 17 серпня з'явилась інформація про те, що Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг збирається скасувати так звану формулу "Роттердам+".

Зараз ви читаєте новину «Три авторитетні експертизи підтвердили обґрунтованість формули "Роттердам+", справу треба закривати - адвокат Одинець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути