пʼятниця, 07 вересня 2018 10:36

Експерти Європейської асоціації вугілля позитивно оцінили методику Роттердам+

Експерти Європейської асоціації вугілля позитивно оцінили методику Роттердам+
За словами експертів EURACOAL, індекс API2 є кращим індикатором зміни цін на вугілля для України. Фото: УНІАН

"Механізм ціноутворення на вугілля в Україні базується на індексі API2 (хаб Північно-Західної Європи) із додаванням транспортування з ARA (ціновий регіон Амстердам–Роттердам–Антверпен), що є обґрунтованим підходом", - такий висновок містить оприлюднений на офіційному сайті НКРЕКП звіт експертів Європейської асоціації вугілля та лігніту – EURACOAL.

Індекс API2 є кращим індикатором зміни цін на вугілля для України з таких причин: це найліквідніший індекс у світі; він високопрозорий; він незалежно перевіряється та включає велику кількість цін, що надаються як покупцями, так і продавцями; це індекс із доставкою, який явно дає конкурентнішу ціну, ніж FOB-ціни, які відображають ціноутворення лише в одному місці; Україна є частиною Європи, тому локацією є відповідний торговий басейн (Атлантичний/ Середземноморський).

Як зазначено в звіті, майже весь вугільний бізнес Європи здійснюється з прив'язкою – прямо або опосередковано – до індексу API2. Даний індекс також широко використовується для розрахунку фінансових операцій, за рахунок чого учасники можуть хеджувати цінові ризики.

"Вугілля є товаром широкої та відкритої торгівлі з прозорими цінами для основних ринкових хабів, тому оцінка поточної ціни енергетичного вугілля – досить просте завдання", - підкреслюється в звіті.

Формула Роттердам+ була введена Постановою НКРЕКП №289 від 03.03.2017 року "Про затвердження порядку формування прогнозної оптової ціни електричної енергії". За даною постановою, у ціну електроенергії закладалася вартість вугілля, виходячи з котирувань індексу API2 європейського хаба ARA (Амстердам-Роттердам-Антверпен).

23 серпня Національна комісія, що здійснює регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), відмінила формулу Роттердам+ у зв'язку з початком дії нового ринку електричної енергії.

Європейська асоціація вугілля та лігніту - EURACOAL - є зонтичною організацією європейської вугільної промисловості.

Зараз ви читаєте новину «Експерти Європейської асоціації вугілля позитивно оцінили методику Роттердам+». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути