четвер, 16 квітня 2020 18:44

Тепла зима та довготривалий карантин: якого врожаю чекати українцям у 2020-му

У 2020 році українцям не варто чекати рекордних врожаїв. Аномально тепла зима та відсутність опадів може негативно вплинути на стан озимих культур. А пандемія Covid-19 та відсутність вологи загрожує весняним посівам.

Проте аграрії заспокоюють, хоч прогнози не задовільні, збіжжя для України та експорту буде вдосталь.

Торік на зиму в Україні засіяли майже 9 млн га. Більшість посівів у хорошому стані. Але значного удару завдали тепла погода та відсутність опадів. Незважаючи на нестачу вологи, навесні озимі посіви активно пішли в ріст. Проте, надалі вегетація уповільнилася. Бо у березні та на початку квітня країна знову залишилася без дощів.

Це негативно позначилося і на перспективах ярого клину. За даними Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, цьогоріч основними ярими культурами планують засіяти 15,26 млн га. Це на 300 тис. га більше, ніж торік. При цьому аграрії планують збільшити частку кукурудзи і соняшнику. Натомість площі під ячменем, соєю і цукровими буряками зменшать. Через дефіцит і зростання вартості гречки фермери вирішили збільшити площі і під цією культурою. Із 69 тис. га торік до 105 тис. у 2020-му.

"Узимку на врожай негативно вплинула відсутність опадів. Зараз нашкодили весняні заморозки. Багато озимини підмерзло, зокрема ячменю та пшениці. Влітку загрожує посуха. Ситуацію можуть врятувати мікродобрива та антистресанти. Вони допомагають рослині ожити після морозів або неправильно підібраного гербіциду. Важливим є якісний посівний матеріал. Має хорошу генетику, тому стійкіший до погодніх умов та шкідників. Краще сіяти той, якому не більше 2 років. Врожайність буде вища. Існує дуже багато підробок насіння. Мішки з під оригінального наповнюють неякісним, зашивають і подають як оригінал. Обмануті фермери наступний рік відмовляються від посівмату цього виробника. Натомість, не бажаючи переплачувати, купують дешевий. Багато підробок серед гербіцидів, які можуть дуже погіршити врожай або зовсім знищити", - говорить Олександр Коваль, спеціаліст компанії "АгроПлант".

Ще одна проблема фермерських господарств, на думку Коваля, - крадії.

 

"У великих господарствах, працівники крадуть посівмат, агрохімію і продають дешевше місцевим фермерам. Ті, не знаючи під який гібрид підібраний, наприклад, гербіцид, вносять собі на поле. Потім беруться за голову, але вже пізно. Дуже важливо купувати посівний матеріал, засоби захисту рослин і мікродобрива лише у перевірених постачальників. А також консультуватися з менеджерами-агрономами. Вони обов'язково запитають, що у вас було на полі минулого року, що вносили самостійно, що плануєте сіяти. Надійний постачальник, якісна консультація агрономів, правильний підбір посівмату і мікродобрив - запорука гарного врожаю".

Проблем фермерам додав спалах Covid-19. Через довготривалий карантин, могли виникнути складнощі із посівним матеріалом.

 

"Намагаємося продовжувати роботу, - говорить працівник агрофірми Олександр Кисіль. - Уже засіяли ячмінь, яру пшеницю, багаторічну траву, внесли міндобрива. Підживили також ріпак, озиму пшеницю. Хто уже соняшник сіє. Сировину отримуємо від фірм, з якими давно співпрацюємо. Нових працівників не наймаємо, роблять ті, що й кожного року. Обов'язково в засобах захисту. Головне, щоб ніхто не хворів. Труднощі виникають лише коли ламається техніка. Сервіси ремонту не працюють. У таких випадках дзвонимо майстрам, вони на карантині, але нам видають запчастини. Зривів посівної не допускаємо".

Зараз ви читаєте новину «Тепла зима та довготривалий карантин: якого врожаю чекати українцям у 2020-му». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути