Ексклюзиви
середа, 13 березня 2013 17:13

США: Україна може спричинити безпрецедентну напругу в СОТ

США: Україна може спричинити безпрецедентну напругу в СОТ
Фото: korrespondent.net

Подання України в СОТ щодо перегляду тарифів на понад 300 товарних позицій може спричинити безпрецедентну напругу для міжнародної торговельної системи. Про це йдеться в заяві посольства США з приводу подання України в СОТ за статтею 28.

"Посольство США хотіло б зазначити таке: нотифікація України за статтею 28 викликала стурбованість більшості членів СОТ, оскільки це може спричинити безпрецедентну напругу для міжнародної торговельної системи; торговельне законодавство США передбачає нормальний шлях розв'язання питань щодо антидемпінгових мит, і ним успішно користувалися інші країни", - йдеться в заяві.

Посольство США зазначає, що подання України за статтею 28, усього за три роки після приєднання до СОТ, виглядає як повернення до переговорів про первісні умови вступу України. Кількість тарифних ліній, про які йдеться, робить це найбільшим поданням за статтею 28 з часу створення СОТ.

"Це не є нормальним способом ведення справ. Ще понад 100 членів СОТ поділяють наше занепокоєння. Якщо якісь інші країни-члени СОТ підуть шляхом України і спробують передомовитись про умови їхнього вступу до організації, система СОТ зазнає безпрецедентного випробування на міцність", - заявило посольство.

Крім того, зазначається, що саме по собі існування прав за статтею 28 не означає, що вдаватися до них є наймудрішим способом дій.

"Подумаймо про СОТ, як про групу альпіністів, зв'язаних між собою задля безпеки, які намагаються піднятися на вершину і повернутися у повному складі до базового табору. Кожен окремий альпініст, мабуть, має право відв'язатися посеред сходження, але це створить для нього і для колег-альпіністів підвищений ризик зірватися", - зазначило посольство США.

Крім того, посольство прокоментувало заяву рядового уповноваженого з питань європейської інтеграції Валерія П'ятницького про те що, антидемпінгові заходи США привели до серйозного скорочення українського експорту в цю країну.

"Що стосується американського антидемпінгового мита, накладеного на сім українських товарів, то важливо пам'ятати про існування в нашому торговельному законодавстві виваженого шляху розгляду таких питань. Ми розповідали, за різних нагод, як виробники і експортери, в тому числі і з України, можуть використати адміністративні та "присмеркові"/прикінцеві перегляди і аргументовано брати участь у процесі, наводячи свідчення, які дозволять або знизити мита, або скасувати їх зовсім. Інші члени СОТ, навіть ті, щодо яких діяли високі мита, успішно користувалися цими процедурами для розгляду відповідних питань", - йдеться в повідомленні посольства.

Зараз ви читаєте новину «США: Україна може спричинити безпрецедентну напругу в СОТ ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути