четвер, 13 грудня 2012 09:20

СОТ повстала проти України

СОТ повстала проти України
Більшість заявок країн - членів СОТ були подані в останні дні. Фото: belinvest.info

Заявку на переговори з Україною в рамках перегляду умов членства країни у Світовій організації торгівлі (СОТ) подали 15 її членів, включаючи Євросоюз, США і Китай.

Про це пише "Комерсант-Україна" у публікації "Україна вплуталася в суперечку".

Вчора закінчився тримісячний термін подачі заявок на консультації в рамках перегляду Україною умов свого членства в СОТ. Заявку на зміну митних ставок по 371 товарній позиції Київ подав до органів СОТ 14 вересня. У наступні місяці багато країн піддавали різкій критиці ініціативу України, закликаючи відкликати заявку. Але Україна відмовилася це зробити, акцентуючи увагу на її законності.

Як зазначає джерело видання, близьке до Міністерства економічного розвитку, заявки на консультації з Україною подали 15 членів організації. Крім ЄС і США, які публічно критикували ініціативу України, про бажання вступити в переговори заявили Аргентина, Бразилія, Гондурас, Єгипет, Індія, Канада, Китай, Норвегія, Парагвай, Шрі-Ланка, Еквадор, Південна Корея, Японія. Тепер Мінекономрозвитку вишле представникам цих країн більш детальну заявку. В ній, крім переліку товарних позицій, якими зацікавилися ці країни, будуть вказані бажані розміри мит, обгрунтування необхідності змін і пропоновані Україною компенсаційні заходи.

/media/video/472345/1_472345.mp4

Більшість заявок були подані в останні дні.

"Ми до останнього розраховували переконати Україну відмовитися від цієї ініціативи", - пояснив дипломат посольства однієї з країн, що подала заявку на консультації з Україною.

З Норвегією в України діє режим вільної торгівлі в рамках угоди з Європейською асоціацією вільної торгівлі, а встановлення такого режиму з ЄС і Канадою перебуває в стадії завершення.

Незважаючи на те що почати переговори вирішили лише 15 членів СОТ, серед інших учасників організації немає жодного прихильника Києва. З 158 членів 157 сформували "єдину позицію стурбованості намірами України переглянути мита", заявив 11 грудня посол США Майкл Пунке після засідання Генеральної ради СОТ. Японський посол заявив, що ніхто не підтримав Україну, а потім закликав усіх, які поділяють позицію Києва, підняти прапорець. Ніхто не підняв, повідомило агентство Reuters. Слід зазначити, що уповноважений уряду з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький заявляв, що заявку України підтримують 110 країн.

Кожна країна, що виявила бажання розпочати консультації з Україною, повинна вказати перелік товарних позицій, за якими планує вести переговори. І невідомо, чи є позиції, щодо яких не були подані заявки на переговори. По таких товарах Україна зможе підвищувати митні ставки на свій розсуд. Протягом дня Валерій П'ятницький і і. о. голови Мінекономрозвитку Анатолій Максюта не відповідали на дзвінки.

Зараз ви читаєте новину «СОТ повстала проти України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути