четвер, 07 березня 2013 14:24

СОТ загине, якщо накладе вето на зміни, які вимагає Україна - урядовий уповноважений

СОТ загине, якщо накладе вето на зміни, які вимагає Україна - урядовий уповноважений
Фото: zn.ua

Скандал навколо наміру України переглянути тарифні зобов'язання в рамках Світової організації торгівлі може призвести до загибелі СОТ, оскільки порушуються її базові принципи.

Про це виданню "ZN.UA" повідомив урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький.

Коментуючи протести США та ЄС проти підвищення Україною мита на 371 вид продукції, чиновник зазначив, що норми СОТ не містять жодних вимог або обмежень щодо кількості тарифних ліній, які можна переглядати.

"Історія знає випадки ... перегляду декількох, десятків, сотень тарифних ліній або навіть цілих тарифних розкладів. США якраз з тих країн, які резервують право на перегляд практично кожен трирічний період. Отже, те, що робить Україна, є нормальним застосуванням норм СОТ для здійснення своєї торгової політики. Ймовірно, це порушує чийсь усталений комфорт і звичайний порядок речей, який прикривають терміном "передбачуваність", - запевнив він.

П'ятницький висловив думку, що "СОТ загине, якщо буде накладено вето на зміни".

"На питання, які саме наслідки застосування одного із легітимних інструментів СОТ турбують країни-членів, ми ні конкретної відповіді, ні пояснень так і не почули, крім того, що крок України викличе серйозні багатосторонні і двосторонні наслідки", - підкреслив він.

Нагадаємо, у вересні 2012 року Україна попередила членів СОТ про намір підняти ставки мита на імпорт близько 370 видів продукції.

У листопаді минулого року члени Ради з торгівлі товарами СОТ (23 учасника) на своєму засіданні прийняли заяву, в якій закликають Україну відкликати свою заявку на перегляд тарифних ставок. Учасникам Ради, згідно із заявою, не зрозуміло, якими будуть компенсаційні заходи з боку України. Крім того, їх турбує недостатня прозорість з боку України в цьому питанні. Заяву підписали найбільші держави - учасники СОТ, включаючи США, країни ЄС і Китай.

Також повідомлялося, що Єврокомісії доручено почати переговори з Україною щодо отримання повної компенсації у разі перегляду українською стороною своїх зобов'язань щодо тарифів за правилами Світової організації торгівлі.

Зараз ви читаєте новину «СОТ загине, якщо накладе вето на зміни, які вимагає Україна - урядовий уповноважений». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути