понеділок, 04 лютого 2013 09:13

Молдова пригрозила поскаржитися на Україну в СОТ

Молдова пригрозила поскаржитися на Україну в СОТ
Фото: promptnews.info

Спроби вирішити торговельні суперечки між Україною і Молдови на двосторонньому рівні не увінчалися успіхом. У листі віце-прем'єра, міністра економіки Молдови Валерія Лазера від 18 січня, адресованого голові Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) Ігоря Прасолова констатується невиконання рішення міжурядової молдавсько-української змішаної комісії зі співробітництва в галузі економіки і торгівлі.

Як пише "Комерсант-Україна" в матеріалі "Без СОТ не розібратися", в листі нагадується про зобов'язання України "виконати до 1 січня 2013 року всі заходи з метою приведення своїх акцизних ставок на алкогольну продукцію у відповідність із зобов'язаннями в рамках СОТ".

"Секретаріат СОТ був проінформований про тимчасове призупинення процесу за умови врегулювання питання на двосторонньому рівні", - пише Лазер.

У листі вказується, що домовленості були порушені.

Нагадаємо, 3 березня 2011 Молдова повідомила секретаріат СОТ про те, що Україна дискримінує імпорт дивина, оскільки з 2008 року застосовує до нього більш високу ставку акцизу, ніж до аналогічного продукту - коньяку. Ця претензія з'явилася відразу після того, як в лютому Україна подала до секретаріату СОТ запит щодо консультацій з Молдовою щодо справляння нею імпортного збору за забруднення навколишнього середовища.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінекономрозвитку запропонувало дати з бюджету 8 мільярдів на будівництво

Збір у розмірі 0,8-3 лея (0,53-1,98 грн) стягується з кожної упаковки товару із пластику й Tetra Pak (крім молочної продукції). У листопаді 2011 року сторони пообіцяли досягти мирової угоди шляхом взаємного скасування дискримінацій.

На початку грудня 2012 глава МЕРТ Петро Порошенко запевняв, що конфлікт буде вирішено до 1 січня, оскільки Податковий кодекс зрівнює ставки акцизу на коньяк та інші алкогольні напої з 2013 року. Молдова в цей же період готувала до другого читання законопроект про стягування екологічного збору не тільки з імпортерів, але й з місцевих виробників.

Утім, ще 20 листопада Верховна Рада прийняла законопроект N10687, яким були збережені різні ставки акцизного збору для коньяку і молдавського дивина до 2018 року (у 2013 році вони склали 29 грн і 45,87 грн за 1 л 100-відсоткового спирту відповідно).

Прийняття закону молдавська сторона розцінила як "ігнорування раніше досягнутих домовленостей". "Враховуючи сказане вище, у разі недосягнення угоди з даної проблеми на двосторонньому рівні Республіка Молдова буде змушена відновити процес в рамках механізму вирішення спорів СОТ", - зазначено в листі.

У документі також говориться про те, що "існуючі прецеденти в практиці СОТ з даного питання повністю виправдовують позицію Республіки Молдова.

Зараз ви читаєте новину «Молдова пригрозила поскаржитися на Україну в СОТ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути