середа, 13 листопада 2019 21:10

Що робити, щоб ризикового будівництва стало менше: думка експерта

Що робити, щоб ризикового будівництва стало менше: думка експерта
Людина, яка вкладає гроші у будівництво, не купує квартиру, а отримує тільки право вимоги на неї. Фото: dom.ria.com

В Україні 50% багатоповерхівок, які зводять — ризикові. Йдеться про понад 550 будівництв. Найбільше проблемних в Одесі та Києві. Найменше - у Харкові та Дніпрі, свідчать результати дослідження Українського клубу нерухомості.

"Існує три види ризикового будівництва. Перший — по технологіям. Це багатоповерхівки, які будують у небезпечних зонах з неякісних матеріалів. Другий — по документам. Забудовники зводять житло і паралельно готують документи. Система повністю корумпована. Є країни, де будувати починають виключно з дозволами на руках. Третій - по фінансуванню. Житло будують за рахунок грошей інвесторів. Однак людина, яка вкладає гроші у будівництво, не купує квартиру, а отримує тільки право вимоги на неї", - розповів Gazeta.ua Анатолій Топал, віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю.

За його словами, найменш ризикове будівництво, коли забудовник має як мінімум 50% коштів. Або веде продажі з Фондом фінансування будівництва. Людям гарантують повернути вкладені гроші. Однак тоді вартість квадратного метра зростає.

"Щоб зменшити кількість ризикового будівництва, треба вносити зміни у законодавство. Нехай забудовник будує, але не продає житло поки не покаже документи про прозоре будівництво, надасть перелік квартир. У деяких країнах держава вилучає будівництво без будь-якої компенсації, якщо забудовник більше як півроку не виконує свої зобов'язання. Тоді добудовує і виставляє рахунок. Є випадки, коли дозволи на будівництво, присвоєну адресу та запис у публічному реєстрі можна отримати, якщо побудувати дитсадок чи школу", - пояснює Топал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квартири подорожчають: де і чому зросте ціна

Наголошує, що в Україні треба провести аудит усіх проблемних будівництв.

"Якщо будинки зводять у небезпечних зонах — це одна історія. У таких квартирах жити не можна. Якщо ризик документальний чи фінансовий, то треба змінювати законодавство. Зокрема, дозволити людям добудовувати житло за свій рахунок і розпоряджатися ним. У Києві був випадок, коли інвестори знайшли забудовника, добудували багатоповерхівку та запустили комунальні комунікації за власні кошти. Але влада забрала будівництво, бо немає усіх документів", - підсумовує Топал.

Щоб зменшити кількість довгобудів, депутати пропонують заборонити продаж квартир до завершення їх реєстрації у спеціальному реєстрі. Хочуть створити умови, коли забудовнику буде не вигідно працювати без документів. Також спростити процедуру банкрутства забудовника. Тоді люди зможуть за свій рахунок добудовувати будинок. Відповідний законопроект у Верховній Раді представлять у січні 2020-го.

Зараз ви читаєте новину «Що робити, щоб ризикового будівництва стало менше: думка експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути