пʼятниця, 03 лютого 2023 13:18

Що буде з цінами на нафту та газ ‒ в НБУ зробили прогноз

Що буде з цінами на нафту та газ ‒ в НБУ зробили прогноз
Нацбанк проаналізував динаміку цін на нафту та газ на світових ринках. Фото: ukrinform.ua

У 2023 році ціни нафту та газ на світових ринках знижуватимуться під впливом поступового зростання пропозиції та налагодження логістики.

Останній квартал минулого року засвідчив, що світові ціни на нафту та природний газ у Європі змінювалися різнопланово. Про це йдеться в "Інфляційному звіті за січень 2023 року", опублікованому на сайті Національного банку України.

Наприкінці 2022 року через уповільнення глобальної економіки попит на нафту дедалі скорочувався. Це спричинило її здешевлення. А від ще більшого падіння цін утримало обмеження обсягів видобування країнами ОПЕК+.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В НБУ розказали, що буде з цінами на паливо в Україні

"Ці чинники й надалі залишатимуться визначальними на ринку нафти", ‒ зазначають в НБУ.

Впливатиме на ринок також запроваджене ЄС ембарго на закупівлю російської нафти та нафтопродуктів морем та обмеження ціни на російську нафту.

За даними НБУ, середня ціна нафти марки Brent у 2022 році зросла на 41,8% до $99,8 за барель. НБУ прогнозує, що у 2023 році ціна впаде на 9,9% до $89,9, у 2024 році на 9,5% до $81,4, а в 2025 році ‒ на 14,6% до $69,5 за барель.

Щодо цін на природний газ, то вони були доволі мінливими.

"З одного боку, шантаж Росії призводив до їх зростання, тоді як активний імпорт СПГ та майже заповнені газові сховища в умовах порівняно теплої погоди ‒ до зниження", ‒ йдеться в огляді НБУ.

Там прогнозують, що поступове зменшення залежності країн Європи від російського газу, суттєве скорочення його споживання та запровадження максимального рівня цін сприятиме здешевленню газу.

За даними НБУ ціни на газ на хабі ТТF у Нідерландах у 2022 році зросли на 136,8% до $1362,9 за тисячу кубометрів. НБУ прогнозує, що 2023 році вони зростуть на 0,6% до $1371,0, у 2024 році впадуть на 32,0% до $932,3, а в 2025 році на 24,5% до $704,3.

G7 влаштує, якщо Європейський союз встановить стелю цін на російське дизельне пальне в діапазоні від $100 до $110 за барель. США та їхні союзники намагаються уникнути серйозного збою на ринку, пише Bloomberg.

Сполучені Штати Америки та партнери введуть дві граничних ціни на російську нафту. Про це домовились під час онлайн-зустрічі заступника міністра фінансів США Воллі Адейємо із колегами з країн, які запровадили обмеження на ціну російської нафти морського транспортування.

Зараз ви читаєте новину «Що буде з цінами на нафту та газ ‒ в НБУ зробили прогноз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути