субота, 28 вересня 2019 10:59

ЗМІ знайшли слід РФ в найбільшому приватному порту України

ЗМІ знайшли слід РФ в найбільшому приватному порту України
Фото: "Агрополіт"

Один з лідерів в портовій індустрії України - термінали ТІС в акваторії порту Південний, вже досить давно повністю або частково належать російському олігархові Олексію Федоричеву.

Про це пише видання "Известия в Україні".

Засновниками терміналів ТІС вважаються Олексій Ставніцер і Олег Кутателадзе. В даний час справа Ставніцера в операційному керівництві портом ТИС продовжують його сини Андрій Ставніцер і Єгор Гребенников, другий співзасновник Олег Кутателадзе багато років був членом одеського виконкому, а зараз - депутат Одеської обласної ради, а також директор підконтрольного будівельній компанії "Кадорр" "7- го телеканалу".

Однак, за підсумками економічного кризи 2008 року значна частина ТІСа потрапила в руки російського олігарха Олексія Федоричева. За даними відкритих реєстрів та ЗМІ, він в період 2008-2011 рр. став повним власником терміналів "ТІС-Руда", "ТИС-Міндобрива" і "ТІС-Зерно". Також він володіє частками, що доходять до 50% в терміналах "ТІС-Вугілля" і "ТІС-Контейнери".

"Фактично це означає, що Федоричев отримує прибуток з більш ніж половини всього вантажообігу ТІС на всіх п'яти терміналах. Раніше Федоричев був великим судновласником. Однак, за останні роки більшу частину його флоту довелося або продати, або ж кораблі були конфісковані за цілою низкою розслідувань по лінії Інтерполу та правоохоронних органів європейських країн. А з червня 2019 року він потрапив і в український список санкцій", - зазначає видання.

При цьому журналісти відзначають, що термінали групи ТІС за загальними показниками перевалки вантажів, що доходить до цифр близько 25 мільйонів тонн на рік і більше, зараз випереджають будь-який інший порт України як державної форми власності, так і приватних стивідорних компаній.

Журналісти пишуть, що компанія веде дуже ефективні бізнес-процеси і ставить технологічні рекорди.

"Зокрема, 80-90% часу причали зайняті перебувають під навантаженням або розвантаженням судами, в той час, як у всьому світі вважається дуже хорошим показник в 75-76%. А за темпами перевалки вантажів безпосередньо на судах або на власній залізничної станції ТИС регулярно ставить рекорди в масштабах України і всього Чорноморського регіону", - йдеться в статті.

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ знайшли слід РФ в найбільшому приватному порту України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути