вівторок, 03 вересня 2019 11:27

Скільки українці заощаджують і на що витрачають гроші

Скільки українці заощаджують і на що витрачають гроші
На липень населення у банках зберігало 451,9 млрд грн. Фото: novyny.online.ua

В Україні понад 10% громадян мають заощадження.

"Навіть у періоди зростання реальних доходів українці не відкладають гроші. Пенсіонери за мінімальних доходів роблять заощадження. А ось сім'ї з доходами вище - більше витрачають на поточні витрати і рідше відкладають", - говорить Людмила Черенько, завідувач відділом дослідження рівня життя населення Інституту соціальних і демографічних досліджень, пише Сегодня.

47% опитаних українців кажуть, що отримують достатньо, але не відкладають гроші. Ще 40% не мають можливості заощаджувати. 3,5% взагалі не вистачає грошей на їжу, свідчать результати опитування Держстату.

За словами Черенько, дані опитування приблизні. Адже у них переважно беруть участь найменш забезпечені. Заможні не хочуть говорити про свої доходи.

Скільки готівки на руках в українців, питання. Маємо тільки статистику за депозитами. Станом на липень населення у банках зберігало 451,9 млрд грн, передає Фонд гарантування вкладів. Середній розмір депозиту - 10 786 грн. Із них 38% сумою до 10 грн.

"Офіційної статистики щодо заощаджень в Україні немає. Чомусь усі роки незалежності в Україні нехтується внутрішній інвестор. Хоча внутрішні інвестиції - потужний потенціал навіть у бідних країнах. У нас максимум, що роблять люди, - вносять гроші на депозит, а ринок цінних паперів не розвинений", - зазначає Людмила Черенько.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому кредити не дешевшають

Свої заощадження українці, перш за все, витрачають на відпочинок. Далі гроші йдуть на ліки, житло, одяг і побутову техніку.

"Близько 90% українців не ведуть власний бюджет, пояснюючи це тим, що мають такий дохід, який можна буквально за пам'яттю розписати. Однак, коли людина починає записувати свої витрати, бачить безліч "пробоїн у бюджеті", через які гроші могли б і не "витікати", - каже завідуюча сектором фінансової грамотності ФГВФО Олеся Шніцер.

Вона радить із кожної зарплати щомісяця відкладати 10%. Із подарунків чи виграшів - не менше 50%. Тоді вдасться заощадити гроші для непередбачуваних витрат.

Минулого тижня ставки найбільше впали для вкладів у доларах та євро. Максимально опустили прибутковість доларові депозити від 3 до 6 місяців - на 0,71 п п. Банки пропонують їх під 2,21% річних. Безстрокові заощадження та вклади на термін понад рік подешевшали на 0,02 п п - до 2,87% і до 0,57% річних відповідно.

Зараз ви читаєте новину «Скільки українці заощаджують і на що витрачають гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути