понеділок, 30 травня 2011 10:18

Скандальні "кіотські гроші" дадуть Могильову на оновлення автопарку

Скандальні "кіотські гроші" дадуть Могильову на оновлення автопарку

У МВС оголосили про досягнення попередньої домовленості з японською урядовою організацією NEDO щодо реалізації проекту із заміни автопарку відомства за рахунок "кіотських коштів", отриманих від продажу Японії частини держквоти на викиди парникових газів.

За словами заступника голови МВС Дмитра Ворони, у рамках схеми "зелених" інвестицій буде замінено 2 тис. патрульних машин марок ВАЗ та УАЗ на нові автомобілі Toyota Prius з бензиново-електричним двигуном Hybrid Synergy Drive, пише "Коммерсант-Украина" у публікації "Із викидів народяться гібриди".

Парк легкових автомобілів МВС становить 12,7 тис. машин, з яких 30% мають потребу у "негайній заміні".

"Це автомобілі, введені в експлуатацію 20 років тому з витратою палива 12-17 л на 100 км. Щороку кожен такий автомобіль викидає в атмосферу 27,5 т діоксиду вуглецю", - зазначають у МВС.

У відомстві підрахували, що заміна старих машин скоротить щорічне споживання бензину на 16 тис. т, а витрати на придбання палива знизяться на 162,7 тис. грн.

Сума "кіотських" коштів, яку планується витратити на закупівлю нових автомобілів, не розголошується. Ціна моделі Toyota Prius залежно від комплектації варіюється у межах 24,7-30,3 тис. євро.

"Вартість проекту прораховується. За попередніми даними, вона становитиме не менше 4-5 млн євро", - повідомило джерело.

У NEDO підтримають проект за умови утилізації застарілих автомобілів.

Експерти зазначають, що угода про заміну застарілого автопарку не суперечить Кіотському протоколу.

Нагадаємо, у 2009 році Україна уклала кілька угод з державними органами та корпораціями Японії та Іспанії щодо продажу квот на викиди парникових газів на загальну суму 319,9 млн євро.

Генпрокуратура 20 грудня минулого року пред'явила екс-прем'єру Юлії Тимошенко звинувачення в тому, що вона на посаді глави уряду, "діючи умисно, з особистих інтересів", прийняла рішення про використання частини коштів, що надійшли від продажу квот на викиди парникових газів і мали цільове призначення, на покриття видатків держбюджету України, перш за все зобов'язань із виплати пенсій.

Зараз ви читаєте новину «Скандальні "кіотські гроші" дадуть Могильову на оновлення автопарку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути