вівторок, 05 лютого 2013 16:41

"Сім'я" та "група Фірташа" виторговують вигідні для себе умови консорціуму з росіянами - Ларцев

"Сім'я" та "група Фірташа" виторговують вигідні для себе умови консорціуму з росіянами - Ларцев
Фото: obozrevatel.com

Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" отримала від "Газпрому" рахунок на $7 млрд, тому що купила минулого року менше газу, ніж передбачено чинним контрактом. Цього тижня фахівці українського держхолдингу, а також Міністерства енергетики та вугільної промисловості відвідають Москву для переговорів по газовому конфлікту.

Про те, що насправді стоїть за цією суперечкою, в інтерв'ю Gazeta.ua розповів колишній радник голови Фонду державного майна Володимир Ларцев.

Чому "Газпром" пред'явив Україні штраф на $7 мільярдів?

- Це один із елементів гри "Газпрому" і вищого російського керівництва щодо побудови відносин з Україною, в яких би позиція Росії посилилася ще більше. Це чергова заплутана гра. Про це, зокрема, свідчить те, що через кілька днів після виставлення цієї претензії посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов під час зустрічі з журналістами заявив, що Україна і Росія знайшли варіант побудови газових відносин поза Митним союзом. А вже 4 лютого прес-секретар Дмитра Медведєва заявив, що йому нічого про це не відомо.

Претензії російської сторони обгрунтовані?

- По-перше, відповідно до "харківських угод", для зниження споживання Україною газу з 52 мільярдів кубометрів до меншого обсягу передбачена процедура, якої ми дотрималися. Йдеться про своєчасне офіційне повідомлення про зниження споживання газу. По-друге, і сам "Газпром" скоротив обсяг прокачуваного газу через газотранспортну систему України, чим завдав нам економічного збитку. Керівництво України має право пред'явити претензії "Газпрому".

Експерти кажуть, що таким чином Росія хоче вплинути на переговори про створення консорціуму на базі української ГТС.

- На мій погляд, у газових переговорах України і Росії питання про оцінку вартості української газотранспортної системи є центральним. "Нафтогаз" замовив оцінку ще навесні минулого року. Як відомо, серед оціночних фірм був проїдений досить заангажований і корупційний конкурс, за результатами якого перемогла фірма "Baker Tilly Україна". Повідомлялося, що у відповідності з підписаним договором, ця компанія повинна була завершити оцінку до 1 вересня минулого року. Вже минуло п'ять місяців, але оцінка досі не оприлюднена. Але ж ця оцінка не така вже й складна, наприклад, навіть у порівнянні з оцінкою "Укртелекому" або Криворізького гірничо-збагачувального комбінату. Крім того, є інформація, що "Baker Tilly Україна" зробила оцінку у відповідності з термінами і визначена нею ціна ГТС становить близько 31 мільярда доларів. Ця ціна не влаштовує російську сторону.

Чому ціна української "труби" досі не названа?

- Тому що в цьому корупційний інтерес нашої влади. Переслідуються інтереси "сім'ї" і "групи Фірташа". Вони хочуть виторгувати свої умови, які дозволили б після створення консорціуму на основі української газотранспортної системи одержувати від цього дивіденди. У росіян питання стоїть так: хлопці, ви визначаєте меншу вартість, за якою ГТС увійде в консорціум, а ми вам даємо не тільки привілеї для держави у вигляді ціни на газ, але і для ваших приватних компаній, які тепер мають право одночасно з "Нафтогазом" торгувати на внутрішньому ринку. Крім того, влада певною мірою боїться громадської думки. Тому що в Україні газотранспортна система стала в сприйнятті людей чи не символом національного економічного суверенітету.

Наскільки необхідне створення консорціуму на базі української ГТС?

- У створенні консорціуму нічого страшного немає. Інше питання - в яких частках він буде будуватися. Потрібно, щоб це відбувалося в національних інтересах, а не корпоративних "сім'ї" і Фірташа. Схоже, зараз йдеться про те, що наша влада хоче зупинитися на ціні близько 21-25 мільярдів доларів за ГТС, а Росія хоче знайти компроміс у вигляді 15-17 мільярдів доларів. Навколо цього відбуваються постійні газові переговори.

На чиєму боці перевага на даному етапі газових переговорів?

- В української сторони можливості для маневру менші. Видно, що вона програє. Росія минулого року зробила низку кроків, які знижують вартість нашої ГТС. Росіяни запустили другу лінію "Північного потоку", помпезно відкрили будівництво "Південного потоку". Чим довше українське керівництво не буде опубліковувати ціну на ГТС, тим більше знижується її ціна.

Зараз ви читаєте новину «"Сім'я" та "група Фірташа" виторговують вигідні для себе умови консорціуму з росіянами - Ларцев». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути