субота, 02 лютого 2013 13:16

"Газпром" хоче змусити Україну здати ГТС - експерти

"Газпром" хоче змусити Україну здати ГТС - експерти
Фото: tsn.ua

Через претензії "Газпрому" до "Нафтогазу" в Кремлі розраховують змусити Україну погодитися як мінімум на здачу ГТС, як максимум - на здачу ГТС в пакеті з приєднанням до ЄврАзЕС зі входженням в Митний союз. Про це у статті для ZN.UA пишуть експерт з питань енергетичної безпеки Михайло Гончар і юрист-міжнародник Максим Алінов.

Автори статті відзначають, що сума в 7 млрд доларів, виставлена НАК "Нафтогаз України" як штраф за невідібраний газ, майже збігається з розрахованою, але ще не оприлюдненою вартістю ГТС України.

"Це свідчить про явне бажання "Газпрому" отримати ГТС за віртуальний борг (батіг) і знижку в ціні на газ (пряник), яку він зараз змушений буде зробити майже всім європейським клієнтам, враховуючи динамічне падіння частки "Газпрому" в постачаннях газу в ЄС", - зазначили експерти.

"Не випадково у всіх обхідних трубопроводах контрольний пакет знаходиться в руках "Газпрому". Прийшла черга України", - йдеться у публікації.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" хоче змусити Україну здати ГТС - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути