субота, 26 січня 2013 13:20

Між Росією і Україною назріває масштабний конфлікт через недобір газу

Між Росією і Україною назріває масштабний конфлікт через недобір газу
Фото: obozrevatel.com

НАК "Нафтогаз України" отримала від "Газпрому" рахунок на $7 млрд, бо купила в минулому році менше газу, ніж передбачено чинним контрактом.

Про це повідомив представник української сторони газеті Financial Times.

"Нафтогаз" навряд чи заплатить за рахунком, що може змусити "Газпром" перенести розгляд в міжнародний арбітраж, вважає джерело.

Британська газета пише, що вимога "Газпрому" виплатити $7 млрд загрожує викликати третій за рахунком масштабний конфлікт між Росією і Україною в газовій сфері.

У "Газпромі" інформацію британської газети в суботу коментувати не стали.

У свою чергу НАК "Нафтогаз України" підтвердив, що "Газпром" виставив рахунок на $7 млрд за газ, який Україна не купувала в 2012 році, повідомила УНІАН прес-секретар "Нафтогазу" Олена Юр'єва.

"Такий рахунок є", - сказала вона.

Україна в 2012 році, за оцінками, купила 33 млрд куб. м російського газу. Між тим, згідно з чинним контрактом від 19 січня 2009 року, "Нафтогаз" повинен був купити 52 млрд куб. м газу, мінімальні зобов'язання (take-or-pay) складають 41,6 млрд куб. м.

"Нафтогаз" вів переговори з "Газпромом" про зниження мінімального обов'язкового обсягу закупівлі до 27 млрд куб. м газу на рік через його дорожнечу, проте сторони не дійшли згоди.

Контракт 2009 року не влаштовує українську сторону, яка поки безрезультатно добивається перегляду цінових параметрів контракту. У цьому зв'язку український держхолдинг має намір знижувати закупівлі російського енергоресурсу і з листопада почав використання своїх газотранспортних потужностей в реверсному напрямку для закупівель газу в Європі.

Зараз ви читаєте новину «Між Росією і Україною назріває масштабний конфлікт через недобір газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

884

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути