четвер, 04 березня 2021 13:05

Серед субсидіантів і пенсіонерів знайшли 2,5 млн порушників: кому доведеться повернути гроші

Серед субсидіантів і пенсіонерів знайшли 2,5 млн порушників: кому доведеться повернути гроші
Повертати виплати мають ті, хто насправді не потребував допомоги, але однаково отримував її. Фото: pexels.com

2020 року Міністерство фінансів України знайшло 2,5 млн порушень під час перевірки отримувачів соціальної допомоги та інших виплат з бюджету.

Мінфін виявив проблеми з інформацією про одержувачів соціальних виплат на 1,6 млрд грн. У 70% випадків це одержувачі житлових субсидій, заявив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю виданню "Сьогодні".

"2020 року ми отримали інформацію для проведення верифікації виплат на загальну суму 455 мільярдів гривень. За 1,6 мільярда гривень Мінфіном виявлено різні невідповідності інформації про одержувачів соціальних виплат у реєстрах, базах даних і т. д. Ми розіслали близько 2,5 мільйона рекомендацій відповідним органам провести додаткову перевірку щодо кожного випадку", – підкреслив міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо не прийшла компенсація за електроопалення

На 2-му місці серед порушників опинилися пільговики, потім одержувачі соціальної допомоги.

"У 70 відсотках випадків йдеться про житлові субсидії. Тут ми розіслали понад 1,7 мільйона рекомендацій, щодо пільг – 506 тисяч, соцдопомоги – 170 тисяч, страхових виплат – 4,8 тисячі, безробіття – 4,4 тисячі і щодо пенсійних виплат – 46 тисяч рекомендацій", – розповів Сергій Марченко.

Верифікація соцвиплат, яку проводять в Україні, дає змогу знайти недобросовісних одержувачів допомоги. Змусити їх повернути виплати державі можна через суд. Позови подають чиновники після додаткових перевірок. Повертати виплати мають ті, хто насправді не потребував допомоги, але однаково отримував її.

"У деяких випадках після додаткових перевірок органи, що нараховували виплати, можуть звертатися до суду про повернення коштів до бюджету. Наведу приклад. Існує сім'я, яка отримала субсидії та соціальні виплати на 170 тисяч гривень. При цьому її члени за 5 років купили 5 нових автомобілів. У такому випадку державний грант доведеться повернути", – пояснив Марченко.

Українці, які мають проблему з оплатою комунальних послуг, у деяких випадках можуть оформити субсидію заднім числом.

Зараз ви читаєте новину «Серед субсидіантів і пенсіонерів знайшли 2,5 млн порушників: кому доведеться повернути гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути