понеділок, 21 січня 2019 17:04

Ще $12 млрд: Нафтогаз попередив Росію про черговий арбітражний позов

Ще $12 млрд: Нафтогаз попередив Росію про черговий арбітражний позов
Після завершення транзитного контракту у 2019 році Росія планує максимально скоротити транзит газу через територію України. Фото: www.epravda.com.ua

Україна може виграти у Газпрому черговий арбітражний позов на $12 млрд. Це компенсація за прискорену амортизацію української ГТС, якщо Росія припинь здійснювати транзит газу територією України.

"Йдеться про позовні вимоги, які ми висуваємо у межах наступного арбітражу, який вже розпочали. Частина позивних вимог є наслідком того, що ми не очікуємо на транзит через територію Україну після 2019-го. Шанси на виграш є дуже високими", - заявив у Брюсселі перед початком тристоронніх переговорів між Україною, ЄС і Росією виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко, передає Укрінформ.

Європейські правила транзиту газу передбачають принцип повного покриття витрат оператора. Тому НАК "Нафтогаз", коли розраховує витрати на транзит у 2018-2019-х, враховує амортизацію української ГТС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Нафтогазі пояснили, чого чекають від переговорів з Росією та ЄС

"Залишковий термін використання української ГТС становить близько 15 років. Оскільки через дії Росії ми не можемо очікувати транзит після 2019-го на рівні, який би давав упевненість у тому, що українська ГТС буде використовуватися для транзиту, маємо нараховувати так звану прискорену амортизацію. Тобто маємо амортизувати українську ГТС не за 15 років, а за 2 роки, які залишилися до того моменту, поки у нас є транзит", - наголосив Юрій Вітренко.

Він додав, якщо транзит російського газу після 2019-го продовжиться, то в України не буде підстав нараховувати прискорену амортизацію. Позов до Газпрому буде не на $12 млрд, а на $2 млрд. Це витрати, які не покриваються за поточного тарифу.

Тристоронні переговори між Україною, Росією та ЄС проходять у Брюселлі сьогодні, 21 січня. За місцевим часом розпочалися о 15:00 (16:00 за Києвом). У переговорах бере участь віце-президент Єврокомісії з питань Енергетичного Союзу Марош Шефчович. Україну представляють міністр закордонних справ Павло Клімкін та голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв. Росію – міністр енергетики Олександр Новак і заступник голови правління Газпрому Олександр Медведєв.

Зараз ви читаєте новину «Ще $12 млрд: Нафтогаз попередив Росію про черговий арбітражний позов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути