субота, 13 грудня 2014 10:20

Санкції та дешева нафта затягують зашморг на шиї Кремля

Санкції та дешева нафта затягують зашморг на шиї Кремля

Зниження попиту на нафту і, як наслідок, низька її вартість для сировинно-орієнтованої доларової економіки Росії - серйозна загроза навіть без будь-яких санкцій. Однак при наявності санкцій з боку 41 країни загроза зростає до неймовірних масштабів.

Про це у статті "Санкційний зашморг для Кремля" для "ZN.ua" пише Олександр Хара.

У вкрай скрутне становище потрапив російський банківський сектор, про що, зокрема, свідчить визнання його міжнародним рейтинговим агентством S&P найбільш уразливим серед семи банківських систем найбільших ринків, що розвиваються.

Оцінивши зростання ризиків, вже пішли з російського ринку такі міжнародні фінансові монстри, як американські Citigroup, JPmorgan Chase, Morgan Stanley і японська Sumitomo Mitsui Banking Corporation.

Як йдеться у статті, запаси золотовалютних резервів (ЗВР за станом на початок грудня становлять $418 млрд) нібито не дають Росії приводів хвилюватися, однак експерти б'ють на сполох, оскільки всіх запасів явно не вистачить розрахуватися з усіма боргами, сума яких весь час зростає. Крім того, на даний момент втрати російської економіки обчислюються 12-значними цифрами.

Але як зазначає автор статті, побоювання експертів стають зрозумілими, оскільки при збереженні нинішньої негативної тенденції розмивання резервів їх розмір зменшиться настільки, що буде покривати тільки три місяці імпорту країни, викликавши паніку і масоване виведення інвесторами своїх активів.

"І це не згущення фарб, якщо подивитися на вихід іноземного капіталу (за дев'ять місяців сума становить $85,2 млрд і до кінця року може сягнути $120 млрд) і масове переведення росіянами у валютну готівку. Згортання інвестицій та витік капіталу стали причиною втрати третини сумарної капіталізації російського ринку акцій", - йдеться у статті.

У той же час, за підрахунками МВФ, зниження ціни на нафту на $10 викликає збільшення дефіциту державного сектора РФ на 1% ВВП. Але якщо враховувати те, що ціновим дном в наступному році буде показник в 60 дол., для Росії це стане значним викликом і наочно покаже стратегічні прорахунки Кремля.

Крім того очікується, що в першому кварталі 2015 інфляція виросте до 9,5%. Погіршення економічної ситуації відбилося і в досягненні річного рекорду з безробіття. Тільки за вересень-жовтень роботу втратили 151 тис. осіб.

Однак, як йдеться в статті, у Кремлі не бачать або не хочуть розуміти, що надмірні амбіції призводять до перенапруження і без того слабкого економічного організму країни. І незважаючи на всі негаразди в економіці, Путін може посилити агресію проти України.

Зараз ви читаєте новину «Санкції та дешева нафта затягують зашморг на шиї Кремля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути