середа, 22 червня 2011 09:13

Росія знову запропонувала дешевий газ в обмін на СП "Нафтогазу" і "Газпрому"

Росія знову запропонувала дешевий газ в обмін на СП "Нафтогазу" і "Газпрому"

Росія надасть Україні знижку на паливо тільки за умови створення СП "Нафтогазу" і "Газпрому".

Про це 21 червня йшлося на переговорах, які відбулися між делегаціями НАК "Нафтогаз України" і "Газпрому", пише видання "Комерсант-Україна" у публікації "Тиск газом".

За словами високопоставленого джерела видання в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України, російська сторона повідомила, що внутрішня ціна для українських підприємств може бути знижена у разі злиття "Нафтогазу" і "Газпрому" або створення двостороннього СП на базі української газотранспортної системи.

"За умови створення СП ціна буде розраховуватися за формулою: експортна вартість мінус вартість транзиту і експортне мито. Це означає, що ціни для українських підприємств будуть на 40% нижче, ніж для європейських", - пояснило джерело.

Він підкреслив, що постачання російського газу за низькими цінами для українських споживачів не суперечить вимогам МВФ і ЄС про відмову від субсидування цін на газ для споживачів.

"У цьому випадку йтиметься про постачання газу з іншої країни", - пояснило джерело.

За даними Міненерговугілля, вчора представники "Газпрому" заявили представникам України, що вже до кінця року ціни на природний газ виростуть до $ 400 за 1 тис. куб. м.

"Нам пояснили, що це пов'язано з рекордними показниками споживання в країнах ЄС, ринок газу якого зараз на піку", - заявило джерело видання.

Нагадаємо 21 червня, голова правління НАК української "Нафтогаз Україна" Євген Бакулін повідомив, що НАК "Нафтогаз України" приступила до створення спільного підприємства з ВАТ "Газпром" по роботі на шельфі Чорного моря.

Зараз ви читаєте новину «Росія знову запропонувала дешевий газ в обмін на СП "Нафтогазу" і "Газпрому"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

61

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути