Ексклюзиви
четвер, 21 липня 2011 20:06

Росія хоче нав'язати Україні свою валюту - експерт

Росія хоче нав'язати Україні свою валюту - експерт

Національний банк України розглядає можливість надання російському рублю особливого статусу, щоб дозволити банкам інвестувати в рубль на тих же умовах, що і в долари та євро. Про це вчора повідомила директор Генерального департаменту кредитно-грошової політики Нацбанку Олена Щербакова.

"У сегменті нашого ринку російський рубль отримає відсотків 10. Це валюта нашого основного торгового партнера, - сказала Щербакова. - Ті дії, які представлені ринку, - це якісна зміна структури валютного ринку. Тому до питання російського рубля ми будемо повертатися".

"Рубль дуже прив'язаний до російських енергоносіїв, - розповів Віталій Кравчук, старший дослідник Інституту економічних досліджень. - Дорожчає нафта, дорожчає рубль. Однак Росія не є розвиненою державою, через це її економіка слабка. Це не дасть нічого для України. Зараз відносно долара рубль обігнав гривню. А гривня прив'язана до долара. Це означає, що при переході на розрахунки з Росією на її валюту, Україна має доплачувати  своїми грошима різницю між курсом гривні і рубля. Російська сторона це розуміє, тому вона піде на поступки у питанні ціни на газ. Однак не відомо наскільки довго триватимуть їхні поступки".

Голова Комітету економістів України Андрій Новак також вважає надання рублю особливого статусу недоцільним.

"Думаю, це робити не варто. Рубль прив'язаний лише до одного сектора російської економіки — експорту енергоносіїв. Тобто це досить нестабільна валюта. Наприклад, китайський юань можна вважати стабільним, бо Китай присутній в усіх сферах економіки, у цій країні потужне виробництво. Україна від цього нічого не отримає, Росія — також. Просто наша сусідка цим хоче задовольнити своє самолюбство. У Росії не вийшло створити із пострадянського простору однієї держави, з Митним Союзом теж не все виходить. Тепер вона хоче нав'язати свою валюту, аби надати їй статусу міжнародної", - зауважив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче нав'язати Україні свою валюту - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 0
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути