середа, 04 травня 2011 16:29

Російський газ подорожчає до $ 320 за кубометр вже у вересні?

Російський газ подорожчає до $ 320 за кубометр вже у вересні?

Вартість російського природного газу для України у вересні-грудні 2011 року перевищить позначку в $ 320 за 1 тис. куб. м.

Таку думку висловили експерти, що взяли участь у тематичному круглому столі в Києві.

"Зараз вже з високою часткою ймовірності можна сказати, що ціна буде вищою за $ 320 за 1 тис. куб. м", - зазначив експерт з енергетичних питань Центру ім. О. Разумкова Володимир Омельченко.

У свою чергу, незалежний експерт Олександр Нарбут вважає, що оптимізм української влади щодо перегляду газових угод з Російською Федерацією є необгрунтованим.

"Ми бачимо жорстку позицію з боку Росії і "гутаперчеву" - з боку української влади.Тішити себе ілюзіями не варто", - підкреслив він.

Обидва експерти вважають, що Україна має серйозні аргументи, які можуть бути застосовані в переговорах з РФ. Зокрема, країна є найбільшим покупцем російського газу і може претендувати на знижку "за обсяги", також Україна експлуатує підземні сховища газу, які забезпечують стабільність поставок палива в країни Європи.

"Крім того, "Газпром збут Україна" отримав частину найбільш ліквідного сектора - постачань газу промисловості України. Тобто говорити є про що. Але Росія просто так на поступки не піде", - зазначив Омельченко.

На думку Нарбута, щоб бути почутою, Україні потрібно оскаржити дію газового контракту з РФ в Стокгольмському арбітражі.

"Є й інший спосіб - розділити "Нафтогаз України" на окремі структури. І тоді, грунтуючись на тому, що покупець, прописаний у контракті, більше не правомочний, домагатися підписання нових договорів", - сказав Нарбут.

У той же час Омельченко зазначив, що українська влада не готова до рішучих дій. У свою чергу, Нарбут вважає, що український уряд може піти на повернення до старих газових схем.

"А може, Юрій Бойко нас підводить до того, що буде якась RosUkrEnergo-2? А може, Ostchem отримає всі 40 млрд. куб. м?", - сказав він.

Зараз ви читаєте новину «Російський газ подорожчає до $ 320 за кубометр вже у вересні?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути