понеділок, 01 серпня 2011 10:27

Рекордний урожай цукру призведе до обвалу цін - ЗМІ

Рекордний урожай цукру призведе до обвалу цін - ЗМІ

Україна збере рекордний за останні роки врожай цукрових буряків.

Однак аграріям це загрожує обвалом цін, а внутрішньому ринку - затоваренням, пише портал "Дело".

Раніше повідомляли, що в 2011 році Україна може збільшити виробництво бурякового цукру на 40% завдяки суттєвому розширенню посівних площ під цукровим буряком. 2,1 млн т цукру, виробництво яких тоді прогнозували - один з найкращих результатів галузі за останні п'ять років.

Поточні результати збиральної дозволяють казати про те, що результат виробництва може бути навіть вищим. Міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк заявив, що Україна в 2011 році виробить 2,2 млн т цукру.

"Цього року буде хороший урожай буряків. Ми зробимо 2,2 мільйона тонн цукру. Внутрішнє споживання у нас коливається від 1,9 мільйона до 2 мільйонів тонн, тобто у нас буде та кількість продукту, яку ми зобов'язані експортувати", - сказав міністр.

У 2010 році виробництво цукру становило 1,55 млн т. Внутрішнє споживання цукру оцінюють у 1,8-2 млн т. Наситити внутрішній ринок в сезоні, що завершується, вдалося тільки завдяки імпорту цукру-сирцю.  У 2010 році в країну імпортовали рекордні обсяги - більше 300 тис. т цукру і сирцю.

У цьому сезоні таке не повториться. Прогнозованого обсягу виробництва цукру на рівні 2,2 млн т з лишком вистачає для покриття внутрішніх потреб ринку.

Основним чинником зростання виробництва стане істотне розширення виробництва цукрових буряків. Площі під цукровим буряком в 2011 році збільшені до 540 тис. га із 480 тис. га у 2010 році, і більшість посівів перебувають в доброму стані.

Однак в умовах замкнутого ринку надлишок продукції - аналітики оцінюють його на рівні 200 тис. т - матиме негативний вплив на ціни і доходи сільгоспвиробників. З урахуванням необхідності імпортувати цукор-сирець в рамках зобов'язань перед СОТ переробникам знову може загрожувати обвал цін і затоварення.

Уникнути цього можна, налагодивши поставки зайвого цукру на російський ринок. Однак прогресу в переговорах між нашими країнами поки в цьому питанні нема.

Зараз ви читаєте новину «Рекордний урожай цукру призведе до обвалу цін - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути