четвер, 30 червня 2011 09:37

Реальне зростання зарплат українців знизилося вдвічі

Реальне зростання зарплат українців знизилося вдвічі

Незважаючи на формальне зростання середньої зарплати в Україні, що в травні збільшилася на 1,6%, середньорічні темпи зростання оплати праці знижуються.

Експерти очікують, що гальмування зростання заробітних плат продовжиться, а виправити ситуацію може лише передвиборне підвищення соціальних стандартів, очікуване в кінці року, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Зарплата росте з труднощами".

За даними Держстату, середня зарплата українців у травні зросла на 40 грн (на 1,6%) і становила 2573 грн. У той же час реальна заробітна плата (з урахуванням інфляції, яка в травні становила 0,8%) підвищилася на 0,8%, а за останні 12 місяців - на 5,2%. Якщо в квітні середньорічне (за останні 12 місяців) номінальне зростання зарплат становило 20,2%, то в травні - всього 16,9%. Відповідно, реальне зростання зарплат в травні знизилося майже вдвічі - з 9,7% до 5,2%.

"Підприємства не впевнені у подальшій економічній стабільності, а тому не поспішають переглядати зарплати своїх співробітників. Крім того, зараз у компаній ростуть оперативні витрати, пов'язані з подорожчанням бензину та природного газу, а їх можливості підвищувати ціни на свою продукцію часто обмежені", - зазначив аналітик ІК "АРТ-Капітал" Олег Іванець.

"На самопочуття бізнесу негативно впливає посилення корупційного тиску - навіть більше, ніж підвищення цін на бензин. Про це зараз постійно кажуть підприємці", - додала екс-голова Держкомпідприємництва Олександра Кужель.

У зв'язку з цим експерти очікують подальшого гальмування зростання заробітних плат.

"Швидше за все, в найближчі місяці темпи зростання зарплат будуть погіршуватися, а позитивну динаміку можна чекати лише з боку окремих секторів, в тому числі сільського господарства, де таке поліпшення є сезонним", - спрогнозував аналітик ІК Phoenix Capital Олександр Лозовий.

За його словами, поліпшення ситуації можливе лише восени, коли відновиться світовий попит на український експорт. Але на динаміку може вплинути і підвищення оплати праці напередодні виборчої кампанії. У той же час, Світовий банк рекомендує уряду утриматися від передвиборчого підвищення соціальних стандартів, направивши додаткові бюджетні кошти на покриття дефіциту "Нафтогазу" і Пенсійного фонду.

Зараз ви читаєте новину «Реальне зростання зарплат українців знизилося вдвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути