четвер, 05 вересня 2019 18:02

Програмні РРО та закон про кешбек: Україна може стати прикладом для Європи

Програмні РРО та закон про кешбек: Україна може стати прикладом для Європи
Олександр Громико, Президент Української Асоціації виробників електротехніки, Член Наглядової Ради Української Ради Бізнесу

Діджіталізація – двигун XXI сторіччя. Щодня цей процес помітно спрощує наше життя і прискорює обмін інформацією. Бізнес теж нестримними темпами крокує до цифрового формату, а мрія про "державу в смартфоні" втілюється у реальність. Три роки поспіль Українська Рада Бізнесу пропонувала країні перейти на електронні реєстратори розрахункових операцій (е-РРО), проте відповідні законопроекти роками лежали у Парламенті. Нарешті, на першій сесії Верховної Ради ІХ скликання, яке відбулося 29 серпня 2019 року, депутати зареєстрували два революційні законопроекти. Перший, за номером 1053, стосується переходу на програмні РРО. А другий документ отримав номер 1073 і у народі став відомий як законопроект "про кешбек".

Ці питання є частиною п.10 з ТОП-10 пріоритетів бізнесу, які розробила Національна бізнес-коаліція з метою створення об'єднаного порядку денного для влади. Пріоритети економічних реформ обговорять лідери політичних сил з бізнес-спільнотою та експертним середовищем на форумі "Порядок денний нового парламенту: діалог громадянського суспільства, бізнесу та влади" 23 вересня.

Чесні підприємці, які працюють "в білу" - з ентузіазмом сприйняли ідею про електронні РРО, оскільки переваги для власників бізнесу очевидні. По-перше, це спрощує процедуру реєстрації і здешевлює процес застосування реєстраторів розрахункових операцій. Адже е-РРО – це жодних залізно-пластикових апаратів і відвідувань податкових інспекцій. Для використання програмного РРО потрібні лише смартфон або планшет та будь який принтер, а сама реєстрація проводиться онлайн. До того ж - програма синхронізується з 1С та R-Keeper і дозволяє керівнику бачити всі продажі та аналітику в режимі реального часу. Онлайн-каса є мобільною, ніколи не ламається, не потребує ремонту та технічного обслуговування і не вимагає заміни кожні 7 років, як стаціонарні касові апарати.

Натомість держава отримує чудову можливість мінімізувати тіньові схеми у сфері торгівлі і позбутися податкового шахрайства. Справа в тому, що звітність зі звичайного касового апарату передають в податкову інспекцію лише у кінці робочого дня. Це дає шахраям можливість "відкрутити" суму прибутку, тобто приховати частину продажів, і залишити собі так званий "чорний нал". Активісти консумерського руху України, які проводили моніторинг, з'ясували, що у середньому третина чеків у той або інший спосіб не реєструється у базі фіскальної служби. А це означає, що державний бюджет втрачає мільярди гривень щороку, які не потрапляють до бюджету у вигляді податків. Електронний РРО разом із Кешбеком вирішують цю проблему, адже система одразу присвоює чеку фіскальний номер і фіксує його в базі податкової, а покупець може перевірити його у онлайн реєстрі чеків. Більше того, кожен чек має унікальний QR-код, що дозволяє швидко та зручно його перевірити.

Якщо людина отримала начебто фіскальний чек, там де це передбачено законодавством, але виявила, що його не зареєстровано у базі податкової - вона може написати звернення до податкової служби, і, якщо порушення буде підтверджено - отримати винагороду за викриття тіньової схеми. Складання електронної заяви про шахрайство займе лише пару хвилин. Для цього будуть створені відповідні можливості у Кабінеті платника податків та в інтернет-банку Приват24. Розгляд заяви триватиме не більше 30 днів, покупець зможе спостерігати за етапами проходження звернення онлайн, що також збільшить можливості для громадського контролю за діяльністю податкової служби. Цей час надається фіскалам для перевірки законності діяльності того чи іншого підприємця і, при виявленні порушення - отримання штрафу в розмірі 150% від вартості товару. Після того, як податкова одержить всю суму штрафу, людина, яка зверталась - отримає суму у розмірі 100 відсотків від покупки (придбаний товар також залишиться у власності покупця). Інша частина штрафу відправиться до державного бюджету.

Експерти вважають, що завдяки такому механізму стимулювання покупців отримувати фіскальний чек - підприємці і споживачі почнуть більш відповідально ставитися до проведення розрахунків у сфері торгівлі та надання послуг. До того ж це може стати чудовим досвідом для інших європейських країн. Адже Італія, наприклад, пішла більш жорстким шляхом у сфері детінізації податків. Там на значні суми штрафують і продавця, який не видав чек, і покупця, який цей чек не вимагав. Україна ж може показати зовсім інший приклад і довести, що мотивація та відповідальність працюють краще, ніж страх.

Законопроекти про е-РРО і кешбек покликані поставити всіх підприємців у рівні умови. Вони потребують певного доопрацювання, зокрема норми щодо реєстрів РРО та забезпечення неперервності передачі інформації на сервери податкової, це цілком можливо зробити до другого читання. Звичайно, ті, хто працює "в чорну", незадоволені таким станом справ. Адже ці люди просто не звикли працювати чесно і сплачувати податки у повному обсязі. Зараз саме від них лунають різні скандальні заяви, які миттєво тануть під тиском аргументів профільних фахівців та білого бізнесу.

Президент Зеленський робить акцент на тому, що країні потрібні швидкі кроки до змін. Схоже, законопроекти 1053 і 1073 – це ті самі швидкі кроки, які зіграють на користь підприємцям, споживачам і державі одночасно. Разом із реформою податкової та митної служби, які успішно розпочато та швидко рухаються – це здатне детінізувати цілі сектори економіки, на кшталт нафтогазового сектору, які зараз на 30-40% "у тіні". Той же нафтогазовий сектор нещодавно стикнувся з ситуацією, коли при введені нової системи обліку палива частина бізнесу та урядовців висловлювали негативне ставлення до нововведень, а регуляторна служба була категорично проти. Але після введення СЕАРП надходження акцизного податку з продажів палива зросли майже на 2%, про що повідомив голова Державна фіскальна служба України Сергій Верланов. Це чудова ілюстрація того, що голос здорового глузду перемагає крики лобістів нечесного бізнесу. Білий бізнес зазначає у своїх заявах – якщо у найближчий час Верховна Рада проголосує за перехід до електронних РРО і за громадянську відповідальність у сфері розрахунків – це забезпечить рівних умов ведення бізнесу та детінізацію економіка, що позитивно відобразиться на її щорічному зростанні.

Зараз ви читаєте новину «Програмні РРО та закон про кешбек: Україна може стати прикладом для Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути