пʼятниця, 01 червня 2012 17:27

Повністю позбутися залежності від російського газу поки неможливо - експерт

Повністю позбутися залежності від російського газу поки неможливо - експерт
Фото: kuluar.com.ua

Навіть за умови максимального використання альтернативних джерел постачання газу Україна не зможе повністю відмовитися від російського блакитного палива.

Таку думку висловив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич у ефірі Українського радіо.

"Зокрема, тому, що газотранспортна система, яка постачає газ до кожного споживача, як промислового, так і населення, будувалася в радянські часи з умовою постачання газу саме зі Сходу на Захід", - пояснив він.

За його словами, найбільш реалістичним варіантом зменшення залежності від "Газпрому" є виконання рамкової угоди між RWE та НАК "Нафтогаз України".

"Наскільки мені відомо, там вже обумовлені обсяги постачання - десь 3,5 мільярдів кубічних метрів газу, які "Нафтогаз" намагатиметься отримати вже найближчого року. Це буде фізичний реверс за допомогою словацьких газотранспортників, а навіть не поставки за схемою заміщення", - зазначив Марунич.

Нагадаємо, 31 травня міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко під час засідання українсько-американської робочої групи з питань енергетичної безпеки заявив, що Україна досягла значного прогресу в реалізації власного потенціалу з видобутку сланцевого газу.

Зараз ви читаєте новину «Повністю позбутися залежності від російського газу поки неможливо - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути