пʼятниця, 01 червня 2012 16:20

"Газпром" ризикує втратити 30% поставок на пострадянському ринку - експерт

"Газпром" ризикує втратити 30% поставок на пострадянському ринку - експерт
Фото: glavcom.ua

Заява прем'єр-міністра Миколи Азарова про готовність російської сторони обговорити коригування газових контрактів безпосередньо пов'язана із анонсованим засіданням міжурядової комісії 27 червня у Донецьку, а також зустріччю президентів двох країн.

Таку думку висловив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич у ефірі Українського радіо.

"Думаю, таким чином український прем'єр-міністр спонукав російську сторону до того, що компроміс все ж слід шукати. Є певні об'єктивні причини для цього. Вони полягають у тому, що "Газпром" втрачає ринки. Є тенденції щодо 30-відсоткового зменшення обсягів продажів "Газпрому" на пострадянських ринках за перший квартал", - сказав він.

Коментуючи перспективи "Газпрому" на українському газовому ринку, експерт зазначив:

"Він поки є монополістом з імпорту. Але плани Міністерства енергетики та вугільної промисловості про зменшення закупівлі втілюються в життя. Як відомо, у січні було заявлено про зменшення обсягів закупівлі російського газу до 27 мільярдів кубічних метрів. Ми вже маємо результати. За січень-квітень обсяги закупівель російського газу зменшені на 59%. Це досить значна сума. Викликано це і певною корекцією споживання всередині країни, і тим, що частину закупівель було передано компанії Ostchem, яка постачає газ на підприємства".

Нагадаємо, вчора Азаров заявив про готовність російської сторони під час чергового засідання міжурядової комісії 27 червня в Донецьку обговорити коригування контрактів.

Пізніше того ж дня прес-секретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Росія ніколи не виключала можливість діалогу з приводу газових угод з України.

А голова правління "Газпрому" Олексій Міллер зазначив, що немає ніяких навіть попередніх домовленостей про зміну контрактів.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" ризикує втратити 30% поставок на пострадянському ринку - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути