четвер, 31 травня 2012 10:53

Залякування "Газпрому" не змінять нашого прагнення реформувати газовий сектор - прем'єр Литви

Залякування "Газпрому" не змінять нашого прагнення реформувати газовий сектор - прем'єр Литви
Андрюс Кубілюс хоче, щоб Литва якомога швидше реалізувала європейську директиву по газовому сектору. Фото: expert.ru

Тиск з боку російського "Газпрому" не зможе вплинути на позицію уряду Литви в питанні про реорганізацію газового сектора країни.

Про це заявив литовський прем'єр Андрюс Кубілюс.

"Принципова позиція та її дотримання інколи змушує і такі великі компанії як "Газпром" зрозуміти, що якимись залякуваннями або навіть покаранням у вигляді підвищення цін не вдасться змінити нашу позицію, тому що вона базується на цілком чіткій меті - щоб Литва якомога швидше реалізувала європейську директиву по газовому сектору", - сказав він в інтерв'ю радіостанції Ziniu radijas.

За його словами, мета Литви - щоб після відділення магістральних газопроводів ними вільно могли користуватися всі постачальники газу, щоб з'явилися конкуренція, динамічний і прозоро регульований ринок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фонд держмайна готовий продати Керченський судноремонтний завод за 26 мільйонів

"Газпром" зможе брати участь у продажу, розподілі, постачанні газу, однак управління магістральними трубопроводами має здійснюватися прозоро, щоб і "Газпром", і термінал зрідженого газу могли постачати газ споживачам і щоб у споживачів була альтернатива вибору і найнижчої ціни", - сказав прем'єр.

Правління Lietuvos dujos раніше затвердило план поділу компанії. В ньому передбачено до 31 липня 2013 відокремити діяльність з передачі газу за допомогою створення нового підприємства, а до 31 жовтня 2014 року - відокремити діяльність з розподілу газу через створення дочірньої компанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні можуть дати $2,5 мільярда на реконструкцію "труби" - експерт

На початку березня "Газпром" звернувся до міжнародного арбітражу з позовом до уряду Литви для захисту своїх інвестицій у цій країні.

Литовський уряд раніше схвалив план реорганізації компанії Lietuvos dujos, яка на 37,1% належить "Газпрому", на 38,9% німецькому концерну E.On Ruhrgas, на 17,7% - Литовському фонду держмайна, на 6,3% - іншим юридичним і фізичним особам. Згідно із затвердженим планом, компанія повинна бути розділена за видами діяльності до 31 жовтня 2014 року. При цьому фінальна частина переговорів з акціонерами компанії пройшла тоді без участі "Газпрому".

Зараз ви читаєте новину «Залякування "Газпрому" не змінять нашого прагнення реформувати газовий сектор - прем'єр Литви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути