понеділок, 20 червня 2011 19:31

Постачання виробів АПК до Китаю буде перспективним для України - експерт

Постачання виробів АПК до Китаю буде перспективним для України - експерт

З 18 по 20 червня з державним візитом в Україні перебував лідер Китайської Народної Республіки Ху Цзіньтао. Україна і Китай задекларували встановлення відносин стратегічного партнерства. Спільну Декларацію про встановлення і розвиток відносин стратегічного партнерства між Україною і КНР у понеділок, 20 червня, в Києві підписали керівники двох держав - Віктор Янукович і Ху Цзіньтао. У документі фіксується початок відносин стратегічного партнерства, а також основні принципи, на яких вони базуватимуться.

Як ви оцінюєте вказані домовленості?

- Китай здійснює свою економічну експансію незалежно від характерів режимів країн, куди вони приходять, - вважає 59 річний Олександр Потєхін, директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики України. - Вони співпрацюють з абсолютно різними режимами — з демократичними США чи ЄС, чи з недемократичними країни Африки та Азії. У них економіка — найбільш важлива політика, а у нас часто плутають праведне з грішним. Звісно, Пекін буде грати політичну роль в країнах, де є енергоносії, адже це стратегічні країни. Китай здійснює амбітні проекти з Росією в сфері постачання енергоносіїв, тому до нас такого інтересу, як до РФ нема. Однак, оскільки ми маємо зараз декілька масштабних економічних проектів, то китайці це вітають.

Ніякої геополітики тут нема. Утім, за великим рахунком, у США також зараз нема геополітики щодо України. Їм потрібна стабільність для забезпечення своїх економічних інтересів. Можливо, є привід для турботи західної спільноти, але й слава Богу. Для Китаю ми маємо менше значення, ніж для ЄС. Для Європи ми транзитер енергоносіїв, а для Китаю хто ми? Для Китаю ми насамперед ринок збуту. Якщо Україна не може власними силами побудувати 30-кілометрову швидкісну залізничну дорогу Київ-Бориспіль, а китайці готові будувати, то тут є зацікавленість китайської сторони.

Це приємний, з політичної точки зору, візит для української влади. Вони можуть сказати: бачите, до Ющенка не їздили, а до нас їздять. Тобто, це буде на 100% використано владою для внутрішнього споживання, для підвищення свого авторитету.

Які перспективи українсько-китайської економічної співпраці?

- Ми з Китаєм конкуренти, а не потенційний споживач-постачальник. Україна - конкурент з Китаєм на ринку металовиробів і нам від цього нікуди не подітися. Можливо, якщо Україна вийде на якісь серйозні контракти на постачання не гречки з Китаю, а виробів українського АПК до Піднебесної, то це було б дуже перспективним для України, адже в Китаї проблема продовольства й це загалом досить великий ринок збуту. Однак в інших сферах у нас однотипна з китайцями продукція і це робить нас конкурентами на світовому ринку.

Китаю потрібна міжнародна підтримка України в складних для нього питаннях?

- Китаю не потрібні узгодження політичних позицій з Україно. Так, в Китаю є тайванська проблема, але особливо підтримки в цьому питанні китайцям зараз не потрібно.

Зараз ви читаєте новину «Постачання виробів АПК до Китаю буде перспективним для України - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути