Ексклюзиви
субота, 19 січня 2019 23:25

Посол Чехії: Між Україною і Росією назріває газовий конфлікт

Посол Чехії: Між Україною і Росією назріває газовий конфлікт
Між Україною і Росією назріває новий конфлікт. Фото: ТСН

Між Україною та Російською Федерацією назріває новий конфлікт щодо транзиту газу, який може розгорнутися у 2020 році. Він не піде на користь жодній з країн, а лише завдасть шкоди і Києву, і Москві.

У 2019 році закінчується угода про транзит російського газу в Європу через територію України, яка була підписана у 2009 році "Нафтогазом" і "Газпромом", розповів посол Чехії з особливих доручень у справах енергетичної безпеки Вацлав Бартушка в інтерв'ю "Радіо Свободі".

"Ми переконані, що так само, як у 2009 році, так і зараз, Росія та Україна наближаються до якогось нового конфлікту щодо транзиту газу через територію України напередодні 2020 року", – зауважив дипломат.

За словами чеського посла, зараз і Росія, і Україна впевнені, що зможуть вибороти для себе кращі умови.

Думаю, що обидві помиляються. Якщо буде новий конфлікт між Україною і Росією в 2020-му, обидві країни програють. Але нас це вже не буде стосуватися, – наголосив Бартушка.

Окрім того, він запевнив, що Чехія виступає за те, щоби був збережений транзит російського газу через Україну та Польщу.

"Ми б хотіли, щоб з Росії вело три транзитні шляхи, а не лише один, той, щоб по дну Балтійського моря, але одночасно ми говоримо, що для нас це не так важливо, бо ми повністю переорієнтували наші газові потоки. Разом з тим, заради наших європейських сусідів та заради самої України ми б хотіли зберегти транзит через Україну", – підсумував посол.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Північний потік-2": що може зупинити будівництво російського газопроводу

28 лютого 2018-ого Стокгольмський арбітраж зобов'язав російський"Газпром" доплатити НАК "Нафтогаз України" за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. 2 березня "Газпром" заявив про розірвання контрактів з українським "Нафтогазом". 5 березня голова російської компанії Олексій Міллер заявив, що "Газпром" направив офіційне повідомлення "Нафтогазу" про розірвання контрактів на постачання та транзит газу через Стокгольмський арбітраж.

Зараз ви читаєте новину «Посол Чехії: Між Україною і Росією назріває газовий конфлікт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути