субота, 06 червня 2020 14:37

Попит на житло впав на половину: як зміняться ціни

Попит на житло впав на половину: як зміняться ціни
У квітні продали на 40% менше квартир, ніж до кризи pixabay.com

Пандемія вплинула і на український ринок нерухомості: будівництва призупинилися, а попит на житло впав більш, аніж на 50%. Про це каже комерційний директор SAGA Development Володимир Даниленко.

"Найзначніший спад продажів ми відчули в квітні – продажі впали на 40% порівняно з докарантинним періодом. Це середній показник, рівень продажів суттєво відрізняється щодо різних об'єктів. Вже наприкінці квітня, коли намітилися передумови до ослаблення карантину, ми помітили пожвавлення серед покупців. У травні продажі зросли і становили близько 75% докарантинного рівня. Повноцінне відновлення попиту ми очікуємо до вересня", – каже Даниленко виданню "Сьогодні".

Директор з питань маркетингу багатофункціонального ЖК "Polaris Home & Plaza" Анжеліка Саакян каже, що за час карантину до 90% впав попит в економ-клас, до 50% в бізнес- і преміум-класі і на 20-25% в об'єктах нових форматів житла, таких як багатофункціональні житлові комплекси і об'єкти love-work-play. Зате зріс відкладений попит.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не можна займатися розвитком усього й одночасно — економіст розкритикував урядову програму стимулювання економіки

"Після істотних пом'якшень карантину, останньої декади травня спостерігалася активізація потенційних покупців: кількість дзвінків до відділів продажів зросла в середньому на 20%. При цьому поступово ринок став виходити на докризовий рівень: вже зараз можемо казати, що кількість продажів збільшилася на 3% в сегментах економ і елітного житла, на 4-5% в об'єктах комфорт і бізнес-класу і на 6-8% в ЖК нових форматів", – каже Саакян.

Вона додала, що за підсумками червня-липня рівень продажів може істотно зрости – до 12-14%, наприклад, в об'єктах нових форматів, до 12% – на об'єкти комфорт-класу, до 10% – на бізнес-житло, і до 8% – на елітні і квартири економ-класу.

Керівник проєкту Rusaniv Residence Олександр Ізаров додав, що в період карантину і на тлі зниження продажів істотно загострилася боротьба за покупця: чимало компаній, щоб зберегти або знизити різке скорочення угод, вжили низку заходів, зокрема пропонуючи інвесторам придбати квартиру за найвигіднішими цінами.

"До 80% всіх продажів припадатимуть на житлові комплекси підвищеної комфортності і функціональності, які дають можливість покупцеві не тільки придбати якісну квартиру в сучасному житловому комплексі з розвиненою і функціональною інфраструктурою, а ще й використати покупку як спосіб збереження та примноження капіталу. На сьогодні купівля квартири в таких об'єктах на початковому етапі будівництва і до моменту введення в експлуатацію прогнозовано може зрости в ціні практично в 1,5 раза", – вважає Ізаров.

Протягом весни нерухомість у сегменті економ майже не змінилася в ціні. Водночас таке житло стало менш затребуваним. Торік у Києві нараховували 17 бюджетних новобудов, цьогоріч - 11.

Мінімальна вартість квадратного метру у забудовах економ сегменту становить 15 720 грн. Середня ціна з березня по травень зросла з 19 559 грн до 19 639 грн за кв. м.

Зараз ви читаєте новину «Попит на житло впав на половину: як зміняться ціни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути