пʼятниця, 29 квітня 2011 10:20

Подорожчання золота та нафти є спекуляцією міжнародного рівня – академік

Подорожчання золота та нафти є спекуляцією міжнародного рівня – академік

Світове зростання ціни на золото та нафту зумовлене міжнародними спекуляціями, в яких задіяні великі гравці й бізнесові інтереси країн. Воно штучне й немає економічного підгрунття.

Таку думку Gazeta.ua висловив академік Академії економічних наук, професор Володимир Пилипчук.

"Світове зростання цін на нафту є чисто спекулятивним і воно не відповідає еластичності попиту й пропозиції. Економіка світу не зросла втричі за рік, а ціна на нафту підскочила рівно втричі. Гравці штучно створюють ажіотаж навколо золота. Якщо подивитеся на історію, то ціни на долар, золото й нафту йдуть синусоїдами. Коли вони дешеві, то гравці їх закуповують, а коли стають дорогими - продають. Під зростанням цін на нафту й золото немає економічних підстав і воно штучне. Це - не економіка, а політика, махінації та спекуляції міжнародного рівня, в яких задіяні великі гравці й бізнесові інтереси країн", - пояснив він.

Вчений вважає, що такі спекуляції можуть привести до чергової фінансово-економічної кризи.

"Зростання ціни на нафту позначиться на кожному з нас. Наша юшка буде з меншим куском мяса. Якщо нафта буде дорожчати, то чергової фінансово-економічної кризи світові не уникнути. Підняття ціни на золото може дати негативні наслідки для економіки країни пізніше - через 8-9 місяців. Хоча, уже й зараз виник  ажіотажний попит і частина резервів держави відволікається на його купівлю", - сказав він.

На думку Пилипчука, чергова криза не омине й Україну.

"Росія свого часу казала, коли ціна на нафту зросте, то в неї проблем не буде, а навпаки зростуть доходи. Але й Росії торкнулася криза. У світі ціни піднялися, а Росія ж імпортує багато продукції. Наприклад, продукти харчування, станки, обладнання і все це теж піднялося в ціні. Майже зупинилося автомобільне виробництво. Росія - експортер металу, а на нього впав попит. Там було падіння виробництва, щоправда, менше, ніж в Україні. Не омине світова криза й нас. Однак, я сподіваюся, що врешті керівники держав і міжнародних організацій схаменуться й вироблять чітки правили та механізми спільно з організацією експортерів нафти, щоб зупинити такі спекуляції", - зазначив учений.

Зараз ви читаєте новину «Подорожчання золота та нафти є спекуляцією міжнародного рівня – академік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути