четвер, 28 квітня 2011 09:41

Золото подорожчає на третину

Півтори тисячі доларів нині коштує трійська унція золота — 31,1 г. Ціна побила історичний рекорд.

— З початку року світ пережив кілька серйозних потрясінь, зокрема землетрус у Японії і заворушення на Близькому Сході. Це підігріло цікавість банків до золота. Якщо раніше "валютосховищем" на противагу долару був швейцарський франк, то зараз ціна франка впала. Натомість набирають обертів золото, нафта, австралійський долар і євро як альтернативи для інвестування, — пояснює міжнародний фінансовий консультант компанії "Телетрейд" Володимир Надеін, 29 років.

Ціна у 1500 доларів за унцію золота свідчить про тривоги великих інвесторів, які вкладають капітали у цей метал, — продовжує експерт. — З початку року обсяги купівлі золота в Китаї сягнули 200 тонн. Ця країна є найбільшим покупцем дорогоцінного металу. Чимало золота купуватиме Японія, бо це нині найбільш ліквідний товар. Тому ціни зростуть  на 30 відсотків.

Нацбанк продає золото по 380 гривень за грам. Комерційні банки ставлять ціну вищу — по 400 гривень. Продаж 100-грамових злитків банківського золота цього року збільшився на третину і триватиме до піку подорожчання золота. Не зникатиме колекційний інтерес — нумізмати скуповуватимуть монети. А от ювелірні вироби люди купуватимуть менше.

Тим, хто тримає кошти у злитках, раджу вже зафіксувати прибуток. Якщо договір із банком дозволяє тримати дивіденди, краще забрати гроші зараз.

Тим, хто лише збирається купити золото в банку, слід ретельно вивчити умови такої операції. Наприклад, чи витрати на відкриття "золотого" рахунку і його обслуговування не нівелюють дохідність самого золота.

27 647, 9

Стільки кілограмів золота є на рахунку Національного банку України. Золотовалютні резерви на 1 квітня становили $36,4 млрд. Власне золоті активи у цій сумі становлять 3,5%.

 

Зараз ви читаєте новину «Золото подорожчає на третину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути