пʼятниця, 20 березня 2020 10:31

Податкові канікули і відсутність штрафів: як підтримають бізнес

Податкові канікули і відсутність штрафів: як підтримають бізнес
Для платників податків в Україні впроваджують канікули, які триватимуть з 1 березня по 30 квітня 2020 року. Фото: Reuters

Для платників податків в Україні впроваджують канікули, які триватимуть з 1 березня по 30 квітня 2020 року. У цей період не здійснюють плати за землю, яка перебуває у власності або користуванні фізичних та юридичних осіб. Об'єкти нежитлового нерухомого майна у власності фізичних або юридичних осіб не є об'єктом оподаткування податком на нерухоме майно.

Не нараховують та не сплачують єдиного соціального внеску (ЄСВ) для фізичних осіб-підприємців, фермерських господарств та самозайнятих осіб (медична, юридична, наукова практика тощо), повідомляє НВ.

До 1 січня 2023 року звільнено від оподаткування ПДВ ввезення в Україну лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, необхідних для реалізації централізованих програм у сфері охорони здоров'я, що закуповуються лише спеціально уповноваженою на це особою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус шириться світом: статистика жертв та скільки людей вилікувались

Так само до 1 січня 2023 року звільнено від ПДВ безоплатне постачання зазначених вище лікарських засобів, медичних виробів та медичних послуг пацієнтам.

Податок на доходи фізичних осіб

Термін подання декларації про майновий стан і доходи подовжено до 1 липня 2020 року, а строк сплати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) — до 1 жовтня 2020 року.

Податкові перевірки

Нові закони, які підписав президент, забороняють здійснювати документальні та фактичні перевірки з 18 березня по 31 травня 2020 року. Схожі правила будуть чинні і щодо перевірок стосовно ЄСВ.

З 18 березня по 31 травня 2020 року зупинено перебіг термінів давності, які Податковий кодекс передбачає для визначення зобов'язань податковою службою.

Це означає, що в разі розрахунку 1095 днів (загальний строк для визначення податкового зобов'язання) або 2555 днів (застосовують до перевірок з трансфертного ціноутворення) не враховуватимуть 75 днів зазначеного періоду. Така зміна вплине на обчислення термінів давності в довгостроковій перспективі, адже вони становлять щонайменше три роки.

Китай звільняє від ПДВ окремі операції та надає підтримку компаніям, які були змушені призупинити свою діяльність і потерпіли значних збитків. Велика Британія видає кредити за низькою відсотковою ставкою. Данія надає платникам відтермінування на сплату ПДВ. Це лише кілька прикладів того, як держави оперативно реагують на кризу, що виникла внаслідок пандемії коронавірусу. Підтримати бізнес, знизити податковий тягар і тимчасово звільнити від штрафів — це ключові інструменти, які вони застосовують.

Зараз ви читаєте новину «Податкові канікули і відсутність штрафів: як підтримають бізнес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути