четвер, 15 жовтня 2020 10:31

По кредитних спілках карантин вдарив найсильніше

По кредитних спілках карантин вдарив найсильніше
В Україні працюють 327 кредитних спілок. Фото: pixabay

Міжнародний день кредитних спілок відзначають у 3-й четвер жовтня. Цьогоріч він припав на 15 число.

Перші кредитні спілки з'явились в Німеччині 1849 року. Німецький підприємець Фрідріх Райффайзен організував кредитний союз, який отримав назву "Товариство для допомоги небагатим селянам". В Україні перше ощадно-позикове товариство з'явилось 1871 року.

Наразі кредитні спілки розвиваються у 105 країнах світу. У США та Канаді близько 50% дорослого населення є їхніми членами.

В Україні працюють 327 кредитних спілок, їхніми послугами користується 453,2 тис. осіб. Діяльність кредитних спілок з 1 липня регулює Національний банк України.

У І півріччі 2020-го членам кредитних спілок видали позик на 2288,9 млн грн. Заборгованість по кредитах становила 791,7 млн грн, за даними НБУ. Внески на депозитні рахунки у І півріччі складали 1361,5 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Банки не зможуть шахраювати з договорами: НБУ готує нові вимоги

Обсяг наданих кредитів у І півріччі зменшився на 9%, якщо порівняти з аналогічним періодом 2019 року. Водночас обсяг залучених депозитів у цей період збільшився на 12%. У І півріччі знижувалась фінансова активність осіб старшого віку, серед яких значна кількість членів кредитних спілок.

Кредитні спілки виявилися найуразливішими до карантинних обмежень з-поміж інших небанківських установ. Це призвело до погіршення якості кредитного портфеля, оскільки традиційно позики цих фінустанов забезпечуються лише поруками. Спілки виявились не готовими до надання дистанційних послуг через орієнтацію на готівкові розрахунки та відсутність електронних продуктів.

Після ухвалення відповідних законопроєктів кредитні спілки в Україні зможуть стати членами платіжних систем і випускати власні платіжні картки.

Зараз ви читаєте новину «По кредитних спілках карантин вдарив найсильніше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути