середа, 12 грудня 2012 10:24

Після продажу ГТС "Газпрому" в Україні ходитимуть рублі - Терьохін

Після продажу ГТС "Газпрому" в Україні ходитимуть рублі - Терьохін
Сергій Терьохін припускає, що продаж ГТС може повністю змінити систему оподаткування. Фото: glavred.info

Гроші від продажу української газотранспортної системи (ГТС) російському "Газпрому" можуть врятувати економіку України не більше ніж на два роки.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив колишній заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Святослав Аржевітін.

"Потім уряду треба буде йти на значно більші поступки у ціні та вартості газу, його транзиту. Україна матиме на економіку більший вплив Росії, система оподаткування та банківська система будуть незмінними. Отже, сьогоднішня ситуація знову настане, але трохи пізніше. Через два роки потрібно буде змінювати сільськогосподарське призначення земель і їх продавати, щоб відтягнути дефолт, потім приватизовувати останні підприємства", - сказав Аржевітін.

У свою чергу старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь вважає, що продаж ГТС може розтягнутися на кілька років й не виправить ситуацію зі скороченням золотовалютних резервів.

"Невідомо, як росіяни розраховуватимуться за газотранспортну мережу. Ймовірно, вони захочуть знизити ціну, а потім розтягнуть виплату на кілька років. Мало того, що Україна втратить кошти на транзиті газу, то ще й не отримає повної суми за систему. Тоді ситуація із наповненням бюджету може стати ще гіршою", - зазначив Жолудь.

За словами народного депутату, колишнього міністра економіки Сергія Терьохіна, продаж ГТС може повністю змінити систему оподаткування в Україні.

"Продаж ГТС - це торгівля українською незалежністю. Всі рішення стосовно податків і економіки прийматимуть не тут, в Києві, а в Москві. Правда, ситуація із курсом гривні стане не такою гострою. Адже можливо, що у нас ходитимуть російські рублі. Думаю, продаж газотранспортної мережі цілком ймовірний, Кабмін може прийняти таке рішення", - наголосив Терьохін.

Нагадаємо, президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Україна виграє від продажу газотранспортної мережі "Газпрому".

За різними підрахунками економістів продаж ГТС принесе Україні $55-61 млрд. Цієї суми нібито достатньо, аби наповнити золотовалютні резерви та врятувати гривню від швидкого знецінення.

Зараз ви читаєте новину «Після продажу ГТС "Газпрому" в Україні ходитимуть рублі - Терьохін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути