вівторок, 22 грудня 2020 10:24

Після пом'якшення карантину українці стали багатшими - НБУ

Після пом'якшення карантину українці стали багатшими - НБУ
Неочікувано стрімко прискорилося зростання реальної зарплати до 10,6% у жовтні. Фото: unsplash

З послабленням карантину основні складові доходів українців почали відновлюватися. Зокрема, зросли заробітна плата і надходження від тимчасових заробітчан.

Про це йдеться у Звіті про фінансову стабільність від НБУ.

Березневий карантин сприяв зниженню реального доходу населення у 2-му кварталі на 7,2%, порівняно з аналогічним періодом торік.

"Вагомим фактором стало різке зростання рівня безробіття, яке сягнуло 10,3 відсотка в 1-му півріччі. Обмеження діяльності бізнесу через карантин, очікування тривалого економічного спаду та погіршення фінансового стану підприємств скорочувало попит на працівників, включно із неформально зайнятими. Загальна заробітна плата тимчасово зменшилася в реальному вимірі", - йдеться у повідомленні НБУ.

На дохід негативно вплинуло зменшення на чверть отриманої з-за кордону зарплати тимчасових трудових мігрантів. Закриття кордонів змусило багатьох повернутися в Україну.

Завдяки послабленню карантинних обмежень та швидкій адаптації бізнесу до нових умов у 3-му кварталі доходи населення знову зросли.

"Неочікувано стрімко прискорилося зростання реальної зарплати до 10,6 відсотка у жовтні, порівняно з 2019 роком. На збільшення зарплати вплинуло підвищення мінімалки та відповідна індексація зарплати насамперед у бюджетній сфері, а також зростання доходів ІТ-працівників", - повідомляють в НБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кредити можуть подорожчати: у НБУ прогнозують підвищення облікової ставки

Завдяки тимчасовим виплатам по безробіттю під час карантину ФОПам та їхнім найманим працівникам збільшились соціальні допомоги.

Після пом'якшення карантину відновилися надходження від заробітчан. Приріст їхніх доходів спостерігався у жовтні.

"У найближчі місяці реальний наявний дохід і надалі зростатиме, але темпи можуть сповільнитися. Ключовий фактор ризику – посилення карантинних обмежень та пов'язана із цим невизначеність. Особливо у сфері торгівлі та послуг. Ризики значних втрат прямо пов'язані з тривалістю і жорсткістю подальших карантинних обмежень. Доходи підтримуватиме відносно швидке відновлення заробітної плати в інших секторах, що відрізняє перебіг цієї кризи від попередніх", - резюмували в Нацбанку.

Цього тижня курс долара може зрости до 28,25 грн. У вівторок Мінфін проводитиме нове розміщення облігацій. Це може дозволити гривні зміцнитися та уповільнити темпи її зниження, переконаний аналітик Alpari Максим Пархоменко.

Зараз ви читаєте новину «Після пом'якшення карантину українці стали багатшими - НБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути