понеділок, 21 грудня 2020 17:25

Кредити можуть подорожчати: у НБУ прогнозують підвищення облікової ставки

Кредити можуть подорожчати: у НБУ прогнозують підвищення облікової ставки
Вихід економіки до сталого зростання може виявитися складнішим. Фото: unsplash

2021 року облікова ставка може підвищитись до 6,5% - 7,5%.

Таке припущення висунули члени Комітету монетарної політики НБУ.

На їх думку, підвищення цін в умовах пожвавлення економіки відповідатиме базовому макроекономічному сценарію. Відповідно, Національному банку доведеться здійснювати жорсткішу монетарну політику 2021-го для стримування інфляційного тиску.

Прогнози членів Комітету щодо облікової ставки на кінець 2021 року варіювалися в діапазоні 6,5% - 7,5%, але загалом ближче до верхньої межі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прогноз: що подорожчає в новому році

Декілька учасників дискусії вважають, що вихід економіки до сталого зростання може виявитися складнішим. Пандемія стримуватиме стійке відновлення ділової активності до початку вакцинації. У таких умовах інфляційний тиск буде слабший, а Нацбанк зможе підтримати економіку нижчою обліковою ставкою. На їх думку, потенціал такого зниження є досить обмеженим – на рівні 0,5 - 1 в.п.

У НБУ кажуть, що траєкторія облікової ставки також відчутно залежатиме від реальних обсягів фіскальних стимулів 2021 року.

Національний банк зменшив облікову ставку з 8% до 6%. Це найнижчий рівень за історію незалежної України. У березні 2019-го вона становила 18% річних. Облікова ставка визначає вартість грошей у країні. Впливає на умови кредитування. Що менша вона, то більші можливості у банків знижувати відсотки за кредитами.

Зараз ви читаєте новину «Кредити можуть подорожчати: у НБУ прогнозують підвищення облікової ставки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути