понеділок, 24 вересня 2012 12:08

Підприємства олігархів відберуть у їхніх дітей - Балашов

Про стан економіки України говоримо із мільйонером, власником агентства нерухомості "Липки" Геннадієм Балашовим.

- Багато українців викинули з бізнесу. І вони неспроможні щось змінити, рухатися далі, бо на території Україні немає грошей. Немає коштів в країні - про демократію, гордість за націю, перспективи та бізнес можете забути. Жебраки не можуть бути демократами. Тому що знаходяться на стадії фізичного виживання. Всі думають про те, аби нагодувати родину. Весь бізнес у нас в тіні. Ми всі отримуємо зарплату в конвертах. Ми всі беремо гонорари готівкою. І в будь-який час кожен може зазнати нападу держави, податкової системи.

Україна може вийти із такого стану?

- Так, якщо заманить гроші. Це класика світової економіки. Гроші заходять тільки туди, де є вигода. В Україні є єдине таке місце - Київ.

Гроші в Києві. А інші міста?

- Всі зміни у світі відбуваються за умови концентрації людей в певних місцях. Раніше це були майдани, такі міста, як Рим. Там з'являлися інновації. Спочатку всі донецькі разом із капіталами піднялись і поїхали в столицю, купили тут нерухомість. Зараз вони пасуться в Європі: Монако, Лондоні, Ліхтенштейні, Швейцарії. Вони там не відпочивають, а працюють. Стабілізують капітал, переводячи туди гроші, купують там цінні папери. Розуміють, що залишати своїм дітям цей бедлам в Україні не можна. Завод синові не передаси. Він не впорається, майно відберуть. Тому наші олігархи купують, наприклад, данську авіакомпанію. Вона маленька, але надійна, завжди буде літати. Вони націлились купувати дорогу нерухомість. Ахметов має в Лондоні квартиру за 200 мільйонів, Пінчук за 450. Ще є будинки в Баден-Бадені, рахунки в швейцарських банках, шахти в США. Переходять в більш захищені країни. А в Україні все покинуть. Хазяї Дніпропетровська Коломойський та Боголюбов живуть у Швейцарії.

Автор: Фото: Андрій Шматов
 

Думаю, що ми навіть не здогадуємось що вони і де купують, але залишають собі дуже довгі активи і надійні акції. Про це навіть думати не варто, вони вже гроші вивели, відмили, тепер думають як правильно вкладати.

Бізнесмени-олігархи не зацікавлені в тому, аби їхні гроші працювали в Україні?

- Вони мають доступ до держбюджету. Навіщо думати про відкриття нових підприємств, якщо можна просто підписати папірці у прем'єра і відразу з'являться гроші? Янукович повинен указом один раз сказати - бюджет закритий. Янукович може припинити розкрадання держбюджету?

- Повинен. Якщо хоче вціліти. На сьогодні вони дуже професійно розкрадають бюджет країни. Якщо Тимошенко це робила непрофесійно, і хапав хто завгодно, то теперішні все централізували. Ось тобі п'ять мільярдів, тобі десять. А ви самі придумайте, як їх відмити. Тупо пів-бюджету розкрадається на різні програми.

Але у Януковича виникне дилема. Якщо він перекриє лазівку, це завдасть удару по олігархах. Буде бунт олігархів - чому ти мене відшив, а іншого залишив? Чому ти своїм синам даєш заробити, а мені ні? Януковичу доведеться вибирати - кого залишити, кого опустити.

Можна ж пиляти державні кошти по-братськи, порівну.

- У природі найближчий вид убиває найближчого. Ми досі не можемо знайти предка людини, бо саме ж людство його винищило. Тому ми вже не можемо знайти колишніх партпрацівників, які колись із Кравчуком працювали. Він їх всіх перебив. Кучма знищив як клас червоних директорів. Я кажу про економічне і фінансове знищення. Він припинив їх захищати і їх з'їло нове покоління. Щойно Янукович припинить захищати олігархів, їх з'їдять податкова, міліція, прокуратура і прості люди. Люди самі розтягнуть заводи. От зараз не захищається Живаго, бо його деруть з усіх боків, доїдають і свої, і чужі. Він став кормом. Юлю дожерли, і майно її будуть доїдати. На кожного можна завести купу справ, особливо, якщо людина попрацювала в уряді. Вони відбирали майно, робили державні закупівлі. Іде внутрішньовидова боротьба. Приходять енергійніші, молодші, з більшою владою.

Урядовці сподівалися, що завдяки Євро-2012 в Україну прийдуть інвестиції. Задля цього на підготовку футбольного чемпіонату витрачали десятки мільярдів з Держбюджету. А інвестиції не прийшли. Навпаки, гроші тікають з України.

- Треба скасувати податки. Єдине, що можна - зробити найкращу країну для бізнесу. Армію взагалі розігнати, вона не потрібна в тому стані, якому є. Пенсіонерів та непрацюючих можна годувати за рахунок державного майна, здаючи його в оренду. Цього вистачить.

Для прикладу, завод "Артем" майже в центрі Києва. Земля під ним коштує 300 тисяч доларів за сотку. Розміщений він на великій території. Якщо віддати його західній компанії під гіпермаркет міжнародного класу в безподатковій зоні, він буде давати величезний дохід від оренди землі. А цей завод виробляє пістолети, які продаються в Африку, ще є стоянка для автомобілів. За землю та ресурси вони не платять. Винаймає там приміщення маса фірмочок і посаджений директор, який збирає мізерну оренду. Це все курує який-небудь віце-прем'єр. Це тільки один приклад. А таких в Києві повно.

Приміщення податкової адміністрації у Києві, побудоване за державні кошти та пенсійні гроші, може прогодувати до двох тисяч пенсіонерів. Податкова нічого не виробляє, тільки заважає всім жити та працювати. Нічого не виробляють пенсійні фонди. Стоять будівлі набиті комп'ютерами та людьми.

Автор: Фото: Андрій Шматов
 

Бюджетники залишаться без роботи. Вони кровно зацікавлені у збереженні системи.

- Коли відбувається зміни, люди опиняються на вулиці. В тому числі і бюджетники. Комуністична партія в 1991 році була заборонена. 18 мільйонам членів заборонили називатись комуністами. Цілі будівлі спорожніли. Зранку прийшли міліціонери, опечатали і все. І нічого не сталось. Єдине, що змінилось, це Литвин та Мартинюк пішли працювати сторожами, аби не втратити стаж. Тому що вони працювали в цих будівлях. А потім почали з'являтись дозвільні системи, податкові інспекції, розростатись штат держави, і ці люди знову влаштувались. В Міністерстві економіки працює 800 людей. Хтозна чим вони там займаються. Наприклад, вони обчислюють прожитковий мінімум. Костюм, за їхніми підрахунками, коштує 200 гривень, черевики - 40 гривень. І вважають, що пара одягу та взуття людині потрібна одна на п'ять років. Будь-хто розуміє, що це якийсь збочений і неправильний розрахунок.

Не повинно існувати Міністерства сільського господарства та Міністерства промисловості. Вони нічого не роблять. Міністерство сільського господарства - це лобісти зернотрейдерів, які сидять в уряді і вирішують свої питання.

Окрім зерна, експортують ще й олію, цукор і яйця.

- І всюди держава заважає експортерам. Встановлює квоти, закупівельні та граничні ціни, дає ліцензію на вивіз зерна. Чому селянин не може напряму продавати те, що виростив за ціну, яку хоче? Йому не дають. Можна тільки своїм.

Експорт української продукції обмежують, щоб стримати ціни на внутрішньому ринку.

- Це абсурд. Все дорожчає. Дешевий хліб став неякісним. Ніде в світі не стримують цін на нього. Ціну знижує тільки конкуренція. У нас хлібзаводи мають шалене споживання електроенергії і борються за ціну. А їхній хліб їсти не можна. Багаті українці вже споживають імпортний хліб. Наприклад, німецький. Вироби завозять замороженими і вже тут, в хлібопекарні розігрівають. У нас сільське господарство неефективне. Має бути зайнято 2-3 відсотки населення, у нас 30.

Але ж говорять, що сільське господарство - це наша перспектива

- Покажіть мені заможного селянина і я повірю. Фірташ, наприклад, збудував корівник в своєму селі, який коштує 40 мільйонів. А він витратив сто. Є закон, за яким держава дає дотації. Олігархи йдуть в збитковий сектор тому, що з'явились державні дотації. Програми підтримки села - це теж розкрадання бюджетних коштів. Клюєв збудував китайську сонячну електростанцію в Криму. Продає державі сонячну енергію по 5 гривень за кіловат. При собівартості кіловата з атомної електростанції у 2 копійки. Весь бізнес олігархів побудований на тому, щоб розкрадати бюджет.

Зараз ви читаєте новину «Підприємства олігархів відберуть у їхніх дітей - Балашов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

106

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути