середа, 07 липня 2021 20:00

"Пенсійну реформу постійно відкладають. Цим поглиблюють кризу" - економіст

В Україні потрібно запровадити класичну трирівневу пенсійну систему. За нею давно працюють усі цивілізовані країни світу. Накопичувальний рівень поступово з року в рік буде зменшувати навантаження на солідарну систему, розповів Gazeta.ua економіст Андрій Новак.

Автор: Facebook
  Економіст Андрій Новак: "В Україні тему запровадження накопичувальних рівнів весь час переносять"
Економіст Андрій Новак: "В Україні тему запровадження накопичувальних рівнів весь час переносять"

"Водночас в Україні тему запровадження накопичувальних рівнів весь час переносять і знаходять якісь аргументи, чому не можна зробити це зараз. Цим тільки погіршують стан пенсійної системи. З року в рік в Україні все більше й більше дефіцит Пенсійного фонду, який сьогодні покривається з державного бюджету", - каже економіст.

Перший солідарний рівень має забезпечувати тільки мінімальну пенсію, трохи вищу за реальний прожитковий мінімум.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пенсії зросли не для всіх - Пенсійний фонд

"Другий - обов'язковий накопичувальний рівень. Це відсоток від зарплати, який зараховується на особистий пенсійний рахунок у банку чи пенсійному фонді, який людина обрала. На цей рахунок, як на депозит нараховуються відсотки. Третій рівень — накопичувальний добровільний. Це вже добра воля самого громадянина, як він додатково дбає про свою старість. Таким чином, при виході на пенсію, людина матиме три пенсійні гаманці: солідарна система, обов'язкова накопичувальна і добровільна. Всі роки на накопичувальних рівнях нараховуються відсотки і при виході на пенсію громадянин матиме можливість зняти велику суму і розпоряджатися нею на свій розсуд", - зазначив Новак.

Повну версію інтерв'ю з економістом Андрієм Новаком читайте на Gazeta.ua.

Українців очікує збільшення необхідного трудового стажу для виходу на пенсію.

Щоб вийти на пенсію в 60 років, необхідно буде мати 35 років офіційного стажу. Така норма почне діяти з 2028 року. Про це розповіла Міністр соціальної політики Марина Лазебна.

"Знаючи, що таке солідарна система, коли у тебе буде вік 60 років, у тебе повинен бути стаж 35 років. У 2028 році це буде така норма – 35 років стажу, якщо ти хочеш піти в 60", - зазначила міністр в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Зараз ви читаєте новину «"Пенсійну реформу постійно відкладають. Цим поглиблюють кризу" - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути