понеділок, 25 листопада 2013 09:42

Відмова від Європи: Що "виторговує" українська влада у Росії

Відмова від Європи: Що "виторговує" українська влада у Росії
Росія може надати Україні газову знижку і доcтуп до своєї ГТС. Фото: rian.com.ua

Російська Федерація готова надати Україні знижку на газ в обмін на відмову від підписання Києвом угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Відповідної домовленості було досягнуто під час зустрічі президента Віктора Януковича з його російським колегою Володимиром Путіним у Сочі, повідомило джерело.

"Переговори про газове питання вже розпочато. Наразі позиція Росії така, що Україна може отримати знижку на газ", - сказав співрозмовник, не назвавши при цьому склад переговорників з української сторони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна може позичити гроші тільки в МВФ - експерт

За інформацією джерела, Російська Федерація також готова надати Україні можливість імпортувати туркменський газ.

"Постачання туркменського газу в Україну можливе через російську ГТС. Це може бути офіційно подано як домовленість про лібералізацію доступу до трубопровідної системи Росії для країн-членів зони вільної торгівлі у рамках СНД", - зазначив співрозмовник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відмова від Європи: Основні економічні наслідки

Раніше заступник міністра закордонних справ України Віктор Майко заявив, що технічно вже у 2015 році Україна зможе качати газ з Туркменістану в обхід Росії. Як вважає джерело, в разі нових домовленостей з Москвою, Україна, одержавши квоту використання російської "труби", зможе імпортувати газ з Туркменії саме чрезе неї.

Він наголосив, що наразі українська влада готова певним чином заморозити розвиток співпраці з ЄС в енергетичній галузі. Москва, зауважило джерело, майже переконала Україну знехтувати приєднанням до третього енергопакету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Укрпошта" заплатить 46 мільйонів бізнесмену з Донецька, якого нагородив Янукович

"Це фактично блокує створення в Україні газового хабу, про який раніше гучно заявляли, та можливість експорту нашої електроенергії в Європу", - розповіло джерело.

Нагадаємо, 21 листопада Кабінет міністрів прийняв рішення призупинити процес підготовки до укладення Угоди про асоціацію між Україною, Євросоюзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їх державами-членами.

Зараз ви читаєте новину «Відмова від Європи: Що "виторговує" українська влада у Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути