середа, 05 червня 2013 23:30

Оновити "Донбас оперу" хочуть за 330 млн грн - громадські працівники й артисти не раді
8

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Будівля Донецького національного театру опери і балету, яку тепер називають "Донбас оперою", визнана аварійною. За словами артистів, вони вп'ятьох переодягаються в одній гримерці, відсутні умови для репетицій, а глядачі ризикують життям через жалюгідний стан конструкцій.

4 липня в Донецьку презентували проект реставрації та реконструкції театру. Будівля побудована в квітні 1941 року за проектом архітектора Людвіга Котовського, але через війну проект так і не був до кінця втілений. Театр зводили для драматичних вистав, в 1971 році з'явився висновок, за яким збиралися збільшити будівля в бік бульвару Пушкіна на 9 метрів. Однак, намір не втілилося.

Проектувався театр для трупи 150 артистів, але зараз колектив має у складі 509 осіб, яким ніде розміститися. Бракує приміщень для хору та оркестру, потрібна ар'єрсцена, немає кондиціонування, мало репетиційних.

Реставратори пропонують повністю відновити первісний проект Людвіга Котовського аж до кольору стін. Заміні та реконструкції підлягають фундамент, балетна підлога, ліпні прикраси, система вентиляції та обігріву, дах, меблі, світильники, сцена і механізми. Після реконструкції зал збільшиться на 50 місць, з'являться місця для інвалідів.

Поки не ясно, коли надійде фінансування, розпочнуться роботи і які терміни їх завершення. Орієнтовно, як заявили на презентації, реставрація потребуватиме 120 млн, механіка сцени та обладнання - 70 млн, посилення фундаменту та приведення в порядок цокольної частини - 60 млн, будівництво нової прибудови - ще 80 млн гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Партії регіонів заявили, що мають велику проблему: мало говорять і багато роблять

Однак, у представленого проекту вже знайшлися критики. Громадська організація "Спілка будівельників Донбасу" навіть звернулася до Президента України щодо "загрози знищення театру".

- Через прибудову, яку хочуть звести з тильного боку будівлі, пам'ятка архітектури може бути знищена, - заявила громадський працівник Наталія Кашкевіч. - Відповідно до закону України про охорону пам'яток культурної спадщини їх зміна заборонена.

А у артистів є побоювання, що за час довготривалої реконструкції з'являться труднощі з їх працевлаштуванням.

Проект, підготовлений ТОВ "ВСА-Буд", розкритикував оперний соліст Сергій Анастасьєв.

- Ключове завдання - зробити зал пристосованим для проведення оперних вистав. У нас же можна тільки партійні конференції проводити. Солістам доводиться кричати. Якщо ви хочете нормальний проект, треба запрошувати хороших акустиків. Адже люди приходять слухати живий звук, а акустика не врахована. З цієї точки зору - проект нуль. Видно, що проектувальники - люди далекі від мистецтва.

Цікаво, що операція з розробки проектної документації з ТОВ "ВСА-Буд" вартістю в 4,31 млн гривень була результатом тендеру за неконкурентною процедурою "закупівля у одного учасника".

Зараз ви читаєте новину «Оновити "Донбас оперу" хочуть за 330 млн грн - громадські працівники й артисти не раді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути