вівторок, 19 листопада 2019 12:37

Незалежні експертизи у справі "Роттердам+" доводять безпідставність підозр НАБУ та САП - адвокат

Незалежні експертизи у справі "Роттердам+" доводять безпідставність підозр НАБУ та САП - адвокат

Незалежні експертизи у справі "Роттердам+" доводять економічну обгрунтованість формули та безпідставність підозр НАБУ та САП.

Про це заявила адвокат підозрюваних у справі "Роттердам+" з боку ДТЕК Наталія Дригваль в інтерв'ю інтернет-виданню "Delo.ua".

"Існує велика кількість доказів того, що підозри є безпідставні. І ці матеріали ми надали для розгляду суду і сторони обвинувачення. По-перше, це висновки українських і міжнародних експертів, котрі доводять обґрунтованість використання формули "Роттердам+" з економічної точки зору. Серед українських досліджень, це висновки Львівського та Дніпропетровського науково-дослідницького інституту судових експертиз", - сказала Дригваль.

Вона наголосила, що звинувачення НАБУ щодо порушення порядку підготовки, обговорення та прийняття Постанови НКРЕКП № 289 щодо запровадження формульного ціноутворення також є безпідставним.

"У науково-правовому висновку, наданому фахівцями Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, зокрема, відзначено, що службові особи НКРЕКП діяли в межах своєї компетенції, а сама процедура прийняття була прозорою. Проект двічі оприлюднювався для отримання пропозицій і рекомендацій від усіх зацікавлених осіб, а розробка, обговорення та прийняття Порядку №289 відбувались відкрито. Запропонований НКРЕКП підхід до визначення індикативної (граничної) ціни вугілля за імпортним паритетом, було підтримано без зауважень Міненерговугілля, АМКУ і Державною регуляторною службою України. Таким чином, НКРЕКП вжила всіх необхідних заходів для проведення детального обговорення проекту постанови", - повідомила Дригваль

Також адвокат зазначила, що збитки, яких нібито було завдано внаслідок застосування формули "Роттердам+", детективи НАБУ нарахували самі, виходячи з власного хибного припущення про необґрунтованість формули.

"Пряме звинувачення НАБУ в отриманні ТЕС надприбутків є безпідставним. Збитки споживачам, якими НАБУ обґрунтовує наявність шкоди, були розраховані самими детективами НАБУ виходячи із власного, хибного припущення необґрунтованості формули "Роттердам+" та покладені в підставу висновку експерта, який арифметично перерахував представлені вихідні дані", - пояснила Дригваль.

Нагадаємо, раніше відомий юрист і блогер Михайло Шнайдер на своїй сторінці в Facebook оприлюднив фотокопію звіту Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ), що проводив офіційну експертизу формули "Роттердам+" за приписом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в 2018 році. Згідно звіту, експерти дійшли висновку про економічну обґрунтованість постанови НКРЕКП №289, більш відомої як "формула Роттердам+".

Зараз ви читаєте новину «Незалежні експертизи у справі "Роттердам+" доводять безпідставність підозр НАБУ та САП - адвокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути