четвер, 13 грудня 2018 14:18

Незаконно виводячи банки з ринку, Нацбанк шкодить вкладникам - юрист

Незаконно виводячи банки з ринку, Нацбанк шкодить вкладникам - юрист
Глава Комітету Асоціації адвокатів України у сфері судової практики Олег Малиневський прокоментував ситуацію з визнанням низки банків неплатоспроможними. Фото: EQUITY

Відсутність законодавчого врегулювання повернення на ринок незаконно виведених з нього банків є звуженням прав і свобод громадян, зокрема, акціонерів і вкладників. Тому державі необхідно якомога швидше впровадити відповідні законодавчі норми, які дозволять таким банкам відновлюватися на ринку.

Таку думку висловив глава Комітету Асоціації адвокатів України у сфері судової практики, партнер ЮК EQITY Олег Малиневський під час засідання Комітету ВР з питань запобігання та протидії корупції на засіданні, присвяченому питанню ліквідації банківських установ.

Він нагадав, що, згідно зі статтею 22 Конституції України, права і свободи людини гарантуються і не можуть бути скасовані, при цьому прийняття певних законів не може вести до звуження прав людини. Однак через неврегульованість механізму відновлення роботи банку, який НБУ незаконно вивів з ринку і позбавив ліцензії, виникає саме звуження прав і свобод громадян.

"Маючи на меті захист вкладників [виводячи неплатоспроможний банк з ринку], держава, не розуміючи того, їм шкодить. Тому що включаються обмеження на повернення коштів, відбувається неможливість отримання доходу банком, оскільки банк вже не здійснює господарську діяльність і не в змозі генерувати дохід і повертати кошти вкладникам", - підкреслив адвокат.

За словами Малиневського, таке звуження прав і свобод громадян відбувається через відсутність регулювання в сфері відновлення роботи банку, визнаного НБУ неплатоспроможним. У той же час, для вкладників повернення їхніх коштів часто пов'язане саме з можливостями акціонерів управляти своїм банком.

"Дуже часто в судових засіданнях, коли акціонери намагаються відстоювати свої права в судовому порядку, приходять на підтримку акціонерів вкладники банку. Чому це відбувається? Тому що саме акціонер може прийти і гарантувати їм повернення коштів, тобто, акціонер є останньою надією для них повернути свої гроші", - зазначив Олег Малиневський.

Адвокат підкреслив, що в разі законодавчої неврегульованості певного питання судова влада має бути основним інструментом незалежного контролю над дотриманням прав громадян. Тобто, приймаючи рішення виведеного з ринку банку, грунтуватися не тільки на дискреційному повноваженню НБУ, а й орієнтуючись на інтереси інших сторін - акціонерів і вкладників.

Нагадаємо, на думку народного депутата Ігоря Луценка, застаріле банківське законодавство заважає дієвому захисту інтересів вкладників банків, і потрібно внести зміни, які б сприяли посиленню прав клієнтів банків, які НБУ незаконно вивів з ринку. Відповідний законопроект вже розробляється робочою групою за участю народних депутатів, юристів і експертів.

Як раніше повідомлялося, в Україні існує різна практика судів у спорах акціонерів банків з НБУ щодо рішення про визнання банку неплатоспроможним та його ліквідацію.

Зараз ви читаєте новину «Незаконно виводячи банки з ринку, Нацбанк шкодить вкладникам - юрист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути