середа, 28 листопада 2012 17:16

Невеликі банки мають об'єднатися, щоб не повторити долю "Таврики" - економіст

Невеликі банки мають об'єднатися, щоб не повторити долю "Таврики" - економіст
Фото: banker.ua

Усі невеликі українські банки мають утворити одну структуру, що є світовою практикою.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив експерт з фінансових питань Богдан Дубас, коментуючи ситуацію навколо банку "Таврика".

"Слід зробити один великий банк, тоді він виживе і буде успішним. Такі банки зазвичай проходять кризу. А банки з малими уставними капіталами мають бути регіональними, обслуговувати певні компанії. Але вони не повинні виконувати загальнодержавні функції. В Японії - одній з провідних держав - лише 23 банки. А у нас їх 180", - розповів Дубас.

За його словами, українська банківська система - це одиниці успішних банків.

"Чи можуть вижити малі банки у кризових ситуаціях, коли коли економіка держави на спаді, а зростання нульове? Ні. Це реальність нашого життя. Бюджет не виконується, зарплати не виплачуються. Звідки банк буде мати ресурс? Він є інструментом, який обслуговує людей. Це як магазин: якщо туди завезли продукцію, вона продається. Якщо немає зарплати, немає обороту в місцевих бюджетах, немає підприємства реалізації, то і банки стоять. Зараз ще й оголосили про податок на валюту. Як його можна ввести, коли людина отримала зарплату, сплатила всі податки і пішла купила долар. А вимагають ще 15%, коли вона його продасть? Люди ж валюту купують не просто так, а щоб захиститися від перепадів. Попередній прем'єр обіцяв, що долар буде не більше 5, а він став 8. Ті, що говорили, що економіка буде стабільна, тепер вводять податок на валюту. До виборів про це ніхто не попереджав. Це черговий обман. А система банків вже є похідною від управлінської системи держави. Мало того, зайдіть у банк і спробуйте зараз там здати валюту. Вам скажуть - немає гривні. Якщо немає гривні, тоді банки знекровлені", - наголосив економіст.

Нагадаємо, у банку "Таврика" вкладникам відмовилися віддати гроші, коли закінчився термін розміщення вкладу. Проблематичним виявилося також зняти зарплату із банківських карток - її видають не через банкомат, а у відділеннях не більше 500 грн на день. На сайті банку висить оголошення про те, що на "Таврику" накладено низку обмежень на здійснення банківських операцій.

Зараз ви читаєте новину «Невеликі банки мають об'єднатися, щоб не повторити долю "Таврики" - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути