Ексклюзиви
середа, 28 листопада 2012 15:12

Експерт радить не бігти забирати депозити через ситуацію в "Тавриці"

Експерт радить не бігти забирати депозити через ситуацію в "Тавриці"
Олександр Бондар радить не панікувати. Фото: zakarpattya.net.ua

Банк "Таврика" 27 листопада обмежив видачу депозитів своїм клієнтам. Тепер можна зняти не більше 500 грн із свого депозитного рахунку в касах відділень банків. Для цього слід пред'явити картку касирові та паспорт.

Банк "Таврика" пропонував 24 % річних на депозит. Для порівняння, "Райффайзен банк Аваль" та "Кредит Агріголь банк" пропонують 18-20%.

"Це Нацбанк призвів до такої ситуації. Він дає кредити у гривні під такі високі відсотки, що банку вигідніше брати позику у населення", - вважає доктор економічних наук, керівник Українського банківського порталу Олексій Лупоносов.

За його словами, якщо рік-півроку тому українці несли свої гроші у банки, то зараз це роблять рідше.

"Вони бояться різкого знецінення гривні. Адже у разі дефолту навіть 24% річних не покриють збитків. Також через подорожчання за цей рік товарів та послуг українці стали менше брати кредитів, відтак банки не заробляють скільки, щоб платити вкладникам відсотки", - зазначив Лупоносов.

Експерт наголосив, що в банки, що обіцяють депозитні відсотки понад 20% річних, краще грошей не нести.

"Це перший сигнал того, що їм бракує грошей і вони хочуть їх швидше залучити. Також ненадійними можуть бути фінустанови, які пропонують різноманітні умови для пенсіонерів. Роблять ставку саме на літніх людей, бо вони найменш соціально захищені. Вони не будуть обурюватися в інтернеті, не ходитимуть по судах у разі не виплати депозиту", - запевняє Лупоносов.

Не панікувати та не забирати достроково грошей через випадок із обмеженням видачі депозитів у "Тавриці" радить економіст, колишній голова Фонду державного майна Олександр Бондар.

"Це нічого не дасть. Вкладник просто втратить нараховані відсотки . Можливо, відсотки банка й не відшкодують великих втрат у разі різкого зниження курсу гривні. Проте втрати будуть точно меншими, ніж якщо тримати гроші вдома", - наголосив Бондар.

Зараз ви читаєте новину «Експерт радить не бігти забирати депозити через ситуацію в "Тавриці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути